Справа Бойчука. Кат чи праведник?

Справа Бойчука. Кат чи праведник?Минулого тижня Першотравневий районний суд закінчив судовий розгляд резонансної кримінальної справи про побиття рибалок екс-головою Заставнівської РДА Михайлом Бойчуком, його братом Василем Бойчуком, зятем Русланом Сорощуком та двома охоронцями ставків з «приватною» рибою.

Судові дебати, у яких мали прозвучати пояснення сторонами обставин справи та їхнє прохання до суду прийняти те чи інше рішення, були призначені на вівторок, 15 листопада. Однак вони не відбулись: неочікувано (чи заплановано) прокурор змінив обвинувачення…
На початку слухання суд відхилив клопотання Михайла Бойчука про долучення до матеріалів «справедливих», як він вважає, фото- і відеозйомок, котрі буцімто підтверджують введення в оману суду потер-пілими (ці ж матеріали і це клопотання були заявлені на попередньому слуханні).

Суддя Ігор Іщенко повідомив про звернення, що надійшли на адресу суду та інших установ області й держави від мешканців Заставнівського району з сіл Репуженці, Ржавинці, Погорилівка, Боянчук, Василів, Васловівці, Ширівці, Веренчанка з проханням врахувати позитивні справи, якими займалися Бойчук та його родина.

Схоже звернення надійшло і від УПЦ(МП) – Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій просив врахувати доброчинність родини Михайла Бойчука та зарахувати його добрі справи при розгляді питання по суті. Ці звернення долучено до матеріалів, їм буде надана належна оцінка.

Несподіване клопотання прокурора Дмитра Іліки зводилося до зміни обвинувачення у резонансній кримінальній справі. Суть його полягає в тому, що підсудні тепер звинувачуватимуться лише за ст. 127, ч. 2 КК України (катування). Попередні статті, за винятком вказаної, за словами прокурора, виключаються. Санкція передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

Постанову про зміну обвинувачення долучено до матеріалів справи, копії надано сторонам. Наразі триває підготовка нового обвинувачення.

Наталія БРЯНСЬКА
(Далі буде).

peredplata