Хто повинен прибрати сміття з вулиці Яблунівської

Народна трибуна
Крик душі

«Колись акуратно вимощена великою добротною плиткою, тепер наша вулиця перетворилась у руїну, бо перерита та перекопана новими сусідами-забудовниками, які навіть побутове сміття викидають обабіч, неподалік власних будинків, — крик душі мешканців вулиці Яблунівської, колишніх та теперішніх працівників дослідної станції садівництва. – Такої антисанітарії раніше тут ніколи не було, а тепер ніким не доглянута вулиця виглядає як сміттєзвалище. Часто серед сміття та залишків їжі бачимо й щурів, а вони ж розносять усілякі хвороби… Тротуарів нема, узбіччя ще з весни заростають бур’янами, почасти вищими людського зросту. А пізньої пори тут пройти направду страшно, та й навіть небезпечно — зграї безпритульних тварин, які знайшли собі тут прихисток, трапляється, нападають на перехожих.

Чому ніхто з органів місцевої влади цього не бачить? Просимо допомогти хоча би з’ясувати, кому вулиця належить та хто має опікуватися її санітарним станом, адже несила вже споглядати таку антисанітарію та жити посеред справжнього сміттєзвалища!»

Писк влади
У департаменті містобудування та земельних відносин Чернівецької міської ради
пояснюють, що вулиця Яблунівська належить до с. Годилів, отож перебуває у підпорядкуванні Великокучурівської сільської ради. І навряд чи цього не знають тамтешні мешканці.

Проблема з санітарним станом вулиці працівникам сільради відома. За словами заступника голови, люди самі винні в утворенні стихійних сміттєзвалищ, адже ніхто чужий не викидає там ні тверді побутові, ані харчові відходи. Отож власники будинків мали би організуватися та прибрати територію самотужки, як це роблять мешканці інших вулиць. Сільрада ж упродовж більше місяця працювала без бюджету, а тепер, коли його вже затверджено і певну суму закладено на благоустрій, можна виділити кошти на транспорт для вивезення сміття. Про це нещодавно йшлося у розмові з «яблунівцями». Крім того, на території дослідної станції є й своє житлово-експлуатаційне підприємство, яке має укладені угоди з фірмою «Альтфатер». Чому ця фірма не задіяна – наразі невідомо.

Стосовно бур’янів, то їх, як правило, мають вичищати власники будинків. І заростає там лише декілька ділянок з правого боку, де будівництво не завершене й де господарі бувають рідко. Сільрада знайде їх та зобов’яже належно прибрати територію. Також доведеться виїхати на місце та, порадившись з мешканцями, вирішити питання систематичності прибирання вулиці, аби в подальшому не виникало приводів для нарікань на антисанітарію.


Наталія БРЯНСЬКА

peredplata