Революційний \”угар\” і творчий спротив: у Чернівцях виступив гурт «BRUTTO»

Минулого четверга чернівецькі прихильники панк-року зустрічали гурт «BRUTTO». Концерт музиканти влаштували просто в боксерському рингу в одній із зал торговельно-розважального центру «Панорама». Примітно, що двоє учасників колективу – справжні боксери, один з яких — вокаліст Віталій Гурков — 10-кратний діючий Чемпіон світу з тайського боксу.

Революційний "угар" і творчий спротив: у Чернівцях виступив гурт «BRUTTO»

Команда, про яку йдеться, хоч зовсім молода, та доволі професійна, адже ідея її створення належить екс-лідеру відомого білоруського гурту «Ляпіс Трубецкой» Сергію Міхалку, якому, напевно, стало тісно у колишніх рамках. Минулого літа „ляпіси” розбіглись. Як результат, з’явилось два гурти – «Trubetskoy» та білорусько-український «BRUTTO», який заявив про себе у вересні минулого року. А вже наприкінці грудня 2014 у Києві відбувся грандіозний концерт, що мав неабиякий розголос в Україні.

Проте стрімко наростаючою популярністю хлопці з гурту не зловживають. Мають для концертів власну апаратуру, пересуваються особистим транспортом, не докучають організаторам неймовірними райдерами. Поведінка проста й невимушена, як і їхні пісні з цілком зрозумілими текстами та музикою Сергія Міхалка.

Тепер хлопці з «BRUTTO» розпочали тур містами України, завойовуючи серця фанів і стрімко розширюючи коло своїх прихильників, до яких тепер належу і я.

А концерт і справді вдався: зала реагувала на кожен акорд, підспівувала і відривалася «на повну». Причому надгучна музика не те що не дратувала, а навпаки, сповнювала оптимізмом і позитивними емоціями.

Було приблизно так, як сказав Сергій у одному зі своїх інтерв’ю: «…глядач до кінця не повинен розуміти, що саме відбувається на сцені, але після концерту залишається післязвуччя». Оте післязвуччя довго ще супроводжує, спонукає знову й знову слухати композиції, що врізались у пам\’ять. Це, приміром дві різні версії композиції «Капітал», а ще — «Не быць скотам», «Воины света», «Наша возьме!», «Гаррі», «Брутто» та інші.

Особисто Сергій Міхалок потішив стриманою гідністю і професіоналізмом. Його майстерність з часом все більше зростає. Кожен порух і звук вивірені й спрямовані на певну мету. Принаймні, мені так здалося. Тексти ж, особливо соціально спрямованих композицій, просто геніальні.

Наприкінці виступу небагатослівний фронтмен закликав пам’ятати героїв, полеглих за ідеали Майдану та за свободу Вітчизни і запевнив, що минулорічна участь в Революції Гідності була символом його життєвої позиції – боротися незалежно від результату, не здаватися, не бути мовчазним бидлом.

„Воины света” стали символом Майдану, а нова композиція „Гаррі” теж завоювала серця українців і не тільки. Перегляди її в Інтернеті перевищили 300 тисяч. (https://www.youtube.com/watch?v=JZN8Xaebs_U).

Хочеться сподіватись, що на «BRUTTO» чекає потужна слава. У них для цього є все. Мудрий, освічений, талановитий, одвертий і щирий лідер, майстерні музиканти та вокалісти і бажання творити. А ще — активна громадянська позиція, хоч артисти її й не афішують. Вони готові викликати вогонь на себе, як це впродовж життя чинив і нині чинить Сергій Міхалок.

Довідково.
Сергій Міхалок народився 19 січня 1972 року в Дрездені. Закінчив Білоруський державний університет культури і мистецтв. У 1990 році за його ініціативи створено гурт «Ляпис Трубецкой». Наприкінці 2000-х творчість гурту набула соціального спрямування, музиканти почали відкрито критикувати діючу владу, авторитарні режими Білорусі, Росії та інших країн, за що потрапили до чорного списку бацькі Лукашенка, кремляцьких карликів та інших царьків. З самого початку Сергій підтримав українську Революцію Гідності, подарувавши їй неофіційний гімн «Воїни світла». У 2014 році набула розголосу подія на концерті гурту в Німеччині, де музиканти вигукували патріотичні гасла та заручились підтримкою частини глядачів. Натомість знову потрапили в немилість. Їх періодично цькують як в Білорусі, так і в Росії, забороняючи концерти, перешкоджаючи вільній творчій роботі. У січні цього року Сергій Міхалок та його продюсер Антон Азизбекян звернулись до української влади з проханням надати дозвіл на постійне проживання в Україні.

Можливо, комусь і шкода, що легендарний «Ляпіс» припинив існування. Але ж натомість тепер маємо таку чудову активну, соціально небайдужу команду. Щасти вам, хлопці. Слава Україні! Живє Бєларусь!

Тетяна КРАТКО
Світлини автора

peredplata