У Чернівцях на оформлення закордонного паспорту – піврічні черги

Щоб подати документи на оформлення закордонного паспорта в західних областях України, потрібно записатись у чергу на півроку наперед. Зокрема така ситуація у відділках на Буковині, Франківщині та Тернопільщині. Як передає кореспондент Громадського радіо, в Шевченківському районному відділенні Управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області найближча дата для подачі документів – 10 липня. І в списку на цей день станом на ранок 13 березня вже записано дев’ять людей.

У Чернівцях на оформлення закордонного паспорту – піврічні черги

Чернівчанці Надії пощастило більше. Вона ще в лютому записалася в чергу і зможе подати документи 20 червня. Каже, що запис у чергу здійснюється, вірогідно, з ініціативи самих громадян.

«Дівчина, яка приймає документи, наскільки я зрозуміла, вона просто сказала, що потрібно записати своє прізвище в цьому списку, а потім у назначений день до них повернутись з документами», – каже Надія.

Начальник Шевченківського районного відділення Управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області Петро Ткачук про черги знає, але від них відхрещується.

«Там люди роблять списки, журнали, зошити. Ми не вмішуємось у це, ми не знаємо, які там черги. Ми приймаємо тих людей, які заходять до нас у кабінет. Ми не впливаємо на чергу, яку створили люди. Вони саомоорганізувалися і сказали, що їм незручно приходити в першій годині ночі. В другій. Приходили по 100, по 150 людей. Вони вирішили зробити якісь записи, передавати один одному», — розповідає П. Ткачук.

У Чернівцях на оформлення закордонного паспорту – піврічні черги

Перший заступник управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області Віктор Пислар не заперечує наявність таких черг. Стверджує, що черги зараз скрізь по Україні.

«Черги… Ну подзвоніть в Івано-Франківськ. Вам скажуть: на вересень місяць. Якщо ми раніше приймали 20-30 людей, то зараз – 70 -80. Усі розуміють, що виготовити паспорт – це набрати на комп’ютері і все. Але це тільки 10 відсотків роботи над виготовленням закордонного паспорту», – наголосив Віктор Пислар.

Ми, звичайно, зв’язалися з Івано-Франківським управлінням ДМС, подзвонивши на гарячу лінію. На запитання про черги до серпня на подання документів нам відповіли ствердно.

«Це так і є. У нас черга аж на липень або серпень. Десь в цих місяцях», – зауважили на гарячій лінії.

Тернопільське видання «За Збручем» днями теж повідомляло про те, що черга на прийом документів для отримання паспорта розписана на півроку наперед.

Здивовані з такого стану справ в регіонах у центральній Державній міграційній службі. Зокрема, не вірить тому, що може бути черга до серпня, керівник прес-служби відомства Сергій Гунько: «У Києві, абсолютно точно можу вам сказати, що, якщо ви приїдете, то ви здасте документи в той самий день. Я можу однозначно стверджувати і практично переконаний у тому, що ні про який серпень в принципі йтися не може»

Сергій Гунько водночас стверджує, що підстави для черг є завжди. І це залежить від чисельності працівників та кількості обладнання. Наголосивши, що це також сезонна проблема.

«Ситуація, про яку ви говорите, що на серпень місяць черги, – такої інформації в міграційній службі абсолютно немає. І скарг у нас офіційних з цього приводу немає. Якщо громадяни будуть писати з цього приводу скарги, то міграційна служба відповідно буде реагувати», – каже Гунько.

Схоже, наразі в міграційній службі в певних областях створені такі умови, аби тим, хто планує зробити собі закордонний паспорт до літніх відпусток, потрібно або чатувати під стінами райвідділень Державної міграційної служби і вдень, і вночі, або шукати інші, усім зрозумілі, шляхи.

Надія Вірна,
Громадське радіо

peredplata