Соціальну допомогу не призначать матерям з велосипедами і породистими тваринами

У грудні Кабінет міністрів планує запровадити непрямі методи оцінки доходів громадян.

\”З 1 грудня на всю країну буде поширений експеримент по непрямій оцінці доходів громадян, які претендують на соціальну допомогу\”, – заявив Сергій Тігіпко.

Перевірятимуть матерів-одиночок, які претендують на соціальну допомогу. Інспектори управлінь праці і соціального захисту будуть опитувати сусідів про доходи матерів-одиначок. Соціальну допомогу не призначатимуть тим жінкам, які мають кондиціонер, сучасний велосипед, скутер, посудомийну машину, хто робить ремонт з використанням дорогих будматеріалів. Також інспектори будуть цікавитись наявністю співмешканців і квартирантів, породистих тварин та отриманням грошових переказів з-за кордону.

\”Чиновники вибирають найбільш беззахисних жертв – одиноких жінок з маленькими дітьми, яких немає кому захистити. Саме на них уряд хоче поширити незаконне стеження. Кабінету міністрів слід було б почати з встановлення контролю за чиновниками-корупціонерами. Саме в їхні кишені витікають бюджетні кошти, яких сьогодні не вистачає на виплати пільг, – заявляє народний депутат Наталя Королевська. – Кабмін повинен контролювати не якість ремонту в квартирі, наявність велосипеда або пральної машини у матері-одиначки, а запитати у чиновника вищої та середньої ланки, у працівників правоохоронних та контролюючих органів: звідки при зарплаті в кілька тисяч гривень у них кошти на автомобілі вартістю в десятки тисяч доларів?\”.

Цей метод застосовується з квітня в трьох областях – Волинській, Кіровоградській та Чернігівській.

\”За результатами тих оцінок лише кожна четверта мати-одиначка дійсно потребує допомоги, а реальні доходи трьох інших цілком дозволяють їм обходитися без допомоги держави. Але я не чув жодних позитивних відгуків з цих областей про експеримент. Навпаки соцпрацівники скаржаться, що внаслідок нових обов\’язків навантаження збільшилось, а зарплатня лишилась така сама. І замість того, щоб соціальний працівник виконував свої обов\’язки, він має стежити за матерями-одиначками\”, – пояснює Павло Розенко, експерт Центру Разумкова.

Джерело gazeta.ua

peredplata