Цього року податкові аудитори Буковини нарахували порушень на 39,9 млн. грн.

Така сума донарахованих фахівцями податкового та митного аудиту узгоджених податкових зобов’язань з початку 2015 року. Незважаючи на зменшення кількості перевірок результативність їх вища на 9,4 млн. грн. ніж за аналогічний період минулого року – повідомив начальник управління податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернівецькій області Володимир Мудрицький.

За словами посадовця, цього року податківці здійснюють перевірки виключно щодо тих суб’єктів господарювання, діяльність яких має ознаки ризиків несплати, або сплати податків у неповному обсязі та дотримуючись обмежень визначених ПКУ.

В Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області нагадують, що у зв’язку з набранням з 01.01.2015 р. чинності Закону України від 28 грудня 2014 року N 71-VIII \”Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи\” у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, ФОП з обсягом доходу до 20 млн. грн. за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб\’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або вимогами Кримінального процесуального кодексу.

Зазначене обмеження не поширюється:

з 1 січня 2015 року на перевірки суб\’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари;

з 1 січня 2015 року на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати ПДФО, ЄСВ, відшкодування ПДВ;

з 1 липня 2015 року на перевірки платників єдиного податку другої і третьої (ФОП) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених п. 27 підрозд. 10 розд. XX \”Перехідні положення\” Податкового кодексу, з питань дотримання порядку застосування РРО.

Крім того, контролюючим органам забороняється проводити документальні позапланові перевірки, передбачені пп. 78.1.1, 78.1.4, 78.1.8, 78.1.11 п. 78.1 ст. 78 Кодексу, у разі, якщо питання, що є предметом такої перевірки, були охоплені під час попередніх перевірок платника податків.

При цьому слід врахувати, що обмеження права контролюючих органів щодо проведення перевірок не розповсюджується на проведення зустрічних звірок відповідно до п. 73.5 ст. 73 Кодексу, а також документальних перевірок, розпочатих до 1 січня 2015 року.

Довідково розшифровка статей ПКУ:

78.1.1 – за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства,

78.1.4. виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на письмовий запит

78.1.8. платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V цього Кодексу, та/або з від\’ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

78.1.11. отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

peredplata