Податкова знижка для еко-автовласників

Згідно зі статтею 14.1.170 податкового кодексу України, податкова знижка / податковий кредит — це підтверджена документами сума (вартість) витрат, які ви понесли на придбання товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, і на яку вам дозволяється зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід за цей же рік.
Якщо ви правильно оформите документи, то протягом 60 днів вам перерахують гроші, які вам належать. Платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового 2014 року та може скористатись своїм правом до 31 зрудня 2015 року.
Аби скористатися своїм правом на податкову знижку, фізособа, яка переобладнала транспортний засіб та використовує альтернативний вид палива, повинна заповнити й подати за місцем проживання Податкову декларацію про майновий стан та доходи.
Подати декларацію можна власноруч – завітавши до Центру обслуговування платників податків ДПІ у м. Чернівцях, що знаходиться за адресою: 58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А. У кабінеті №107 можна не лише отримати фахову консультацію із заповнення декларації, а й практичну допомогу податкового інспектора.
Декларацію можна направити поштою, але тоді слід врахувати, що для податкової знижки це необхідно зробити до 21.12.2015 р. (не пізніше, ніж за 10 днів до граничного терміну подання).
Для зручності можна скористатись сервісом ДФС „Декларування он-лайн”, який дає змогу заповнювати декларацію в електронному вигляді. Для цього платнику достатньо мати ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надаються безкоштовно.
До декларації доцільно додати такі документи:
— довідку про отриману платником податку впродовж звітного року зарплату та утримані з неї суми єдиного внеску й податку на доходи;
— копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують понесені платником податку витрати на переобладнання авто (серед них копії фіскальних або товарних чеків, квитанцій прибуткових касових ордерів, договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання);
— копію сертифіката відповідності для переобладнаного транспортного засобу;
— копію акта технічної експертизи (для переобладнаних автобусів);
— копію свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), до якого внесли дані щодо встановленого спеціального обладнання та вид використовуваного палива.
Оригінали чотирьох останніх документів не потрібно надавати до податкової інспекції, але їх слід зберігати платнику податку протягом установленого Податковим кодексом України строку давності — до 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (пп. 166.2.2 та п. 102.1 ПКУ).
Алгоритм розрахунку знижки наступний:
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
Визначення:
ЗП – дохід у вигляді нарахованої (отриманої) заробітної плати;
Б – база оподаткування податком на доходи фізичних осіб – відображається у рядку 10 додатка 6 податкової декларації, та визначається шляхом зменшення річної суми отриманої заробітної плати на суму єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податкової соціальної пільги (ПСП) з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 розділу ІV Податкового кодексу України,
Б = ЗП – ЄСВ – ПСП;
C – ставка податку на доходи фізичних осіб відповідно до п. 167.1 розділу ІV Податкового кодексу України;
П – річна сума податку на доходи фізичних осіб, утримана з одержаних фізичною особою доходів у вигляді заробітної плати,
П = Б х С, як наслідок, С = П / Б;
В – сума (вартість) витрат платника податку–резидента, дозволених до включення до податкової знижки – відображається у рядку 09 додатка 6 податкової декларації, (переноситься сума з рядка 09, але не більше рядка 10).
ПЗ – сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов‘язання, у зв‘язку з використанням права на податкову знижку – відображається у рядку 12 додатка 6 податкової декларації в зв’язку з поданням декларації на отримання податкової знижки;
Відповідно до вимог Податкового кодексу України сума податку, на яку зменшуються податкові зобов\’язання у зв\’язку з використанням права на податкову знижку, визначається за формулою :
ПЗ = П – (( Б – В ) х С).

Нагадуємо, що податкова декларація подається до 1 травня наступного за звітним періодом (роком), згідно п.49.1 та п.49.16.4. ПКУ. Такий термін подання декларації встановлений для громадян, які зобов\’язані її подавати.
Якщо метою є отримання податкової знижки, то згідно п.155.1.1 ПКУ декларація може подаватися протягом року, наступного за звітним. Наприклад, для отримання податкової знижки за 2014 ви можете подати декларацію до 31 грудня 2015 року.
І ще раз нагадуємо, якщо ви не подали документи вчасно, то на наступний період така можливість не переноситься.
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata