Роботодавця можуть оштрафувати за допуск до роботи без трудового договору

Так, згідно з ч.3 ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Працівник має право звернутися до суду для захисту свого порушеного права. Відповідно до п.6 ст.232 КЗпП безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи.
При цьому,як відзначає ст. 235 КзпП, орган, який розглядає трудовий спір, тобто суд, при винесенні рішення про:
• оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору;
• встановлення періоду такої роботи;
• встановлення періоду роботи на умовах неповного робочого часу;
• встановлення періоду роботи у разі фактичного виконання роботи повний робочий час.
ОДНОЧАСНО ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ПРО:
1. нарахування та виплату працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати;
2. про нарахування та сплату відповідно до законодавства податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.
Пам’ятайте! Роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафу від тридцяти до ста розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно такі порушення:
• фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
• оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
• виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.
Заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції Тетяна КОШКЕР

peredplata