Отримав спадок – сплати податок

У Чернівцях триває деклараційна кампанія 2015. Найактивніше мешканці нашого міста декларують успадковані та даровані доходи.
Як повідомив заступник начальника ДПІ у м. Чернівцях Віктор Гетьман: «станом на 19 березня цього року 97 чернівчан вже виконали свій конституційний обов’язок щодо доходів, отриманих у спадщину (дарунки), що становить 41 відсоток від усіх поданих декларацій із податковими зобов»язаннями. Спадкоємці задекларували 15,1 млн. грн., а це майже 39 відсотків від задекларованої суми доходу».
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях запрошує спадкоємців та обдарованих, які отримали в 2014 році спадщину та/або дарунки подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок.
Винятком із зазначеного повідомлення є спадкоємці-нерезиденти, які зобов\’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об\’єктів спадщини, спадкоємці, які успадкували об\’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку, а також інші спадкоємці – резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Такими особами декларація не подається.
«Загалом, оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, залежить від того, який саме вид об\’єкта успадковано, та від родинних стосунків спадкоємця із спадкодавцем»,- розповів Віктор Васильович.
Відповідно до норм Податкового кодексу за нульовою ставкою оподатковуються та звільняються від декларування будь-які об\’єкта спадщини, отримані спадкоємцями, які є членами сім\’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. До таких членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають другий ступінь споріднення.
Також нульовою ставкою мають право скористатися інваліди І групи, діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, які успадкували об’єкти нерухомого та/або рухомого майна та/або готівку або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, депозитні, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю. Нагадаємо, що особа, у разі досягнення нею повноліття – 18 років, втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Щодо дітей – інвалідів, для них також передбачена нульова ставка, але лише при отриманні спадщини у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна.
Крім того, нульова ставка застосовується будь-якими спадкоємцями, які успадкували грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, а також у державні цінні папери, та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.
У разі отримання спадщини від члена сім’ї другого ступеня споріднення сплачується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості успадкованого майна.
Якщо ж спадщина отримується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента, або спадкоємцем-резидентом від спадкодавця-нерезидента ставка податку становить 15(17)%.
Слід зазначити, що подарунки, отримані громадянином від фізичної особи у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, вартості робіт, послуг оподатковуються аналогічно об‘єктам, отриманим як спадщина.
Оскільки відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали дохід у вигляді спадщини-подарунка, обов’язок таких громадян – задекларувати отримані доходи до 1 травня 2015 року та до 1 серпня поточного року сплатити нараховану суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій декларації.
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata