Куріння в ліжку часто призводить до пожеж з трагічними наслідками

Людська необачність часто є причиною виникнення пожеж. З початку року у Чернівецькій області виникло 233 пожежі. Внаслідок пожеж громадяни зазнали матеріальних збитків на суму понад 7,5 млн. гривень та, щонайгірше пожежі не обраховуються лише втраченим майном. Під час пожеж передчасно обірвалося життя 15 мешканців нашого краю. У більшості випадків до пожеж призводило необережне поводження з вогнем самими загиблими. Паління в ліжку є однією з найнебезпечніших причин, що призводить до пожеж. Найбільшою загрозою від цих пожеж є те, що їх виявляють вже тоді, коли пройшло чимало часу з моменту її виникнення і це робить безсилими рятувальників у порятунку людського життя від вогню. Так, наприклад, 30 березня у селі Білоусівка Сокирянського району внаслідок пожежі в житловому будинку загинув місцевий мешканець, чоловік 1959 року народження. Як з’ясувалося, він проживав сам. Пожежу виявили сусіди, які вранці проходили повз будинок і побачили як з вікна іде дим. Вони відразу зайшли всередину і виявили домовласника вже без ознак життя. Оскільки площа пожежі була незначною, людям вдалося самотужки ліквідувати пожежу за допомогою підручних засобів. Пожежно-рятувальні підрозділи на місце події не викликалися. Вогнем знищено постільні речі, пошкоджено облицювання стін. Причиною виникнення пожежі стало необережне поводження з вогнем під час паління самим загиблим.
Запалюючи цигарку та лягаючи відпочити, люди не усвідомлюють всієї небезпеки такого вчинку. Засинаючи, людина не відчуває як недопалок випадає з рук. Температура цигарки може сягати до 900 градусів, а час її тління складає від 4 до 10 хвилин. Цього часу достатньо щоб загорілися предмети на які може потрапити недопалок. Оскільки більшість постільних речей виготовлені з легкозаймистих речовин, то при потраплянні на них запаленої сигарети, майже одразу ж розпочинається їх тління. Згодом воно переходить в горіння. При тлінні будь-яких матеріалів утворюється окис вуглецю, якщо кімната щільно закрита, а повітрообмін в ній поганий, то проходить неповне загорання вуглецю. Це призводить до утворення чадного газу, який є небезпечним для життя людини. Під час пожеж спричинених палінням в ліжку більшість людей гине через отруєння чадним газом. На жаль, така ситуація повторюється із року в рік. Щорічно однією з основних причин загибелі людей на пожежах залишається куріння в ліжку. Любителів відпочити в ліжку із цигаркою не зупиняють ні сумні приклади таких пожеж, ні жодні застереження чи роз’яснювальна робота.
Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до мешканців краю, будьте дуже обережні у поводженні з відкритим вогнем. Нехтування елементарними правилами безпеки часто обходиться дорогою ціною, а запобігти виникненню пожежі легше, ніж потім ліквідувати її наслідки.
.
Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata