Мер Чернівців: Після ліквідації районів органи самоорганізації населення отримають більше повноважень

Про підвищення ролі та збільшення повноважень органів самоорганізації населення після ліквідації районного поділу у Чернівцях йшлося 31 березня на зустрічі міського голови Олексія Каспрука з мешканцям Садгори, керівниками вуличних, квартальних комітетів. Про це повідомила прес-служба міської ради.

У заході взяли участь народні депутати Микола Федорук та Максим Бурбак, голова Садгірської районної ради Юрій Бурега, представники департаментів та управлінь міської ради, окремі депутати міської та Садгірської районної рад.

Міський голова Олексій Каспрук звернув увагу на те, що ліквідація районного поділу у Чернівцях давно назріла. В переважній більшості обласних центрів з такою ж чисельністю населення райони вже давно ліквідовано. У Чернівцях, на жаль, це доводиться робити нині, коли Україна перебуває у непростих умовах, що однак не повинно стати перешкодою на шляху реформ, в тому числі реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади. Олексій Каспрук вважає, що саме ліквідація районів та районних рад дозволить наблизити адміністративні послуги до мешканців, посилити контроль громади за їх якістю, підвищити самоврядну функцію органів самоорганізації населення, збільшити їхні повноваження, поліпшити фінансування.

Зокрема, міський голова переконаний, що органи самоорганізації населення – будинкові, вуличні, квартальні комітети краще знають потреби мешканців, здатні активно їх відстоювати, отримувати напряму кошти на вирішення проблемних питань, більш ефективно їх використовувати, контролювати якість виконаних робіт, наданих послуг. Він запевнив, що у Садгорі працюватиме сучасний офіс Центру адміністративних послуг і мешканцям не потрібно буде добиратися у центр міста для отримання різних дозвільних документів, консультацій, звернень. Всі види послуг, які надають органи місцевого самоврядування, навпаки будуть наближені до мешканців Садгори, тут вестиме прийом громадян міський голова, його заступники, працюватимуть представники департаментів та управлінь міської ради. Вивільнені районною радою адміністративні приміщення буде використано для потреб садгірської громади.

Міський голова також заявив, що перспективи розвитку Чернівців передбачають насамперед зміни у Садгорі, зокрема залучення інвестицій для розбудови інфраструктури цієї території. Олексій Каспрук спростував також закиди, що Садгірський район є фінансово обділеним в порівнянні з іншими територіями міста. Зокрема, торік на фінансування об’єктів Садгірсього району лише зі спеціального фонду міського бюджету виділено 11,9 млн. грн., цього року – вже 22,2 млн. грн.

Народні депутати Максим Бурбак та Микола Федорук зазначили, що рішення міської ради про ліквідацію районного поділу є своєчасним і відповідає вимогам децентралізації влади, законодавчим ініціативам парламенту, Президента та Уряду. «Якби міська рада не прийняла це відповідальне рішення, то районний поділ у Чернівцях був би все одно ліквідований. Наразі у парламенті розглядається законопроект, який не передбачає існування районних рад у містах, де менше 500 тисяч населення», – зазначив народний депутат Максим Бурбак. Нині ж у Чернівцях до кінця цього року є час напрацювати ефективний механізм муніципального управління за відсутності районного поділу та районних рад, обговорити з громадою, використати вже наявний корисний досвід в цьому напрямку інших міст. Народні депутати також звернули увагу, що ліквідація районного поділу передбачає структурні зміни у роботі правоохоронних органів, які сприятимуть посиленню безпеки, інших центральних органів, що мають свої районні представництва.

За результатами зустрічі визначено пріоритетні проблеми Садгори, вирішення яких буде першочергово забезпечуватися фінансовим ресурсом міської громади. Це виконання заходів із протиповеневого захисту територій, розбудова мереж зовнішнього освітлення, центрального водопостачання, каналізування, облаштування тротуарів, ремонт доріг, будівництво дошкільної установи, створення належних умов для позашкільного виховання молоді, розбудова спортивної інфраструктури, поліпшення транспортного сполучення.

peredplata