СБУ візьметься за коментарі на сайтах і записи в блогах

Президент вніс на розгляд парламенту законопроект про зміни до деяких законів щодо структури та порядку обліку кадрів СБУ.

Документ передбачає створення підрозділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки, пише газета «Сегодня».

Законопроект уже викликав суперечливі відгуки. «Хто б пояснив, що таке контррозвідувальний захист у сфері інформбезпеки? – дивується відомий правозахисник Едуард Багіров. – Схоже на грубе, безцеремонне втручання в медійний простір, замах на свободу слова, прагнення взяти під ковпак кожну редакцію».

«Про новий підрозділ мова не йде, – неофіційно прокоментували законопроект в СБУ. – У структурі спецслужби давно вже є таке. Зараз змінюється його формат і збільшується чисельність. Кіберзлочинність зростає. І ми нарощуємо м’язи».

Судячи з усього, діяльність умовно нового підрозділу торкнеться, в першу чергу, інтернет-простору – будуть ретельніше фільтрувати коментарі на сайтах, записи в соцмережах і блогах. Цією роботою СБУ вже займається. Наприклад, буквально днями до редакції «Сегодня» заглянув один зі співробітників СБУ, який припустив, що «терористи», які взяли на себе відповідальність за вибухи в Харкові, Дніпропетровську та Запоріжжі, залишали свої коментарі у тому числі і під статтями на сайті газети. Цікаво, що цей чекіст на своїй візитці написав дуже креативну адресу електронної пошти, яка починається на «kotofey007», зазначає видання

peredplata