Багатодітна буковинка не отримає звання \”Мати-героїня\”, бо не заслужила

Народна трибуна

Крик душі
«Ще у 2010 році я отримала нагородний лист для представлення до відзначення державною нагородою України «Мати-героїня», але власне нагороди досі так і не дочекалася, – крик душі мешканки м. Вижниця Одарки Петрівни Романчук. – Народила і виховала до повноліття п’ятьох дітей та вважаю, що, як і інші жінки, маю право називатися «Матір’ю-героїнею». Коли нагороди cтали отримувати мої знайомі, я поцікавилась у районній адміністрації, чому мені немає жодних повідомлень з цього приводу. У відповідь почула, що нагороду таки не отримаю, бо… не заслужила, оскільки один з моїх синів мав судимість (1 рік умовно). А я чула, що багато буковинок отримали почесне звання «Мати-героїня» попри подібні випадки з дорослими дітьми. На той час, до речі, моєму синові виповнилося вже 25 років… Не вірю, що мама впродовж всього життя має нести відповідальність за вчинки своїх уже повнолітніх та дорослих дітей. Тим паче, що в документах значиться, що звання присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей. Допоможіть розібратися у цій незрозумілій ситуації!»

Писк влади
Як пояснив завідувач сектору сім’ї, молоді, спорту Вижницької РДА Віталій Георгійович Карлійчук (тел. 2 31 56), жінка може звертатися за присвоєнням звання «Мати-героїня», коли наймолодшій, п’ятій її дитині виповниться 8 років. Стосовно ж Одарки Романчук, її документи насправді з району ще у 2011 році пакетом відправлено до управління сім’ї, молоді, спорту Чернівецької ОДА, звідки вони мали бути скеровані до Києва.

Міська рада Вижниці надавала також відповідні характеристики сім’ї пані Одарки, і якщо син її мав судимість, то вона не має, на жаль, права на отримання почесного звання «Мати-героїня». Для більш детальної відповіді жінці варто звернутися до сектору сім’ї, молоді, спорту Вижницької РДА.

Згідно з Положенням про почесні звання України, звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених в установленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей в сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. Особлива увага при підборі кандидатур звертається на духовні, моральні та громадські чесноти осіб, які представлені для нагородження почесним званням України «Мати-героїня», та членів їх сімей, відсутність у них притягнень до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності, асоціальної поведінки, а також їх відношення до праці, наявність позитивного авторитету сім’ї в громаді тощо. Статтею 150 Сімейного кодексу України визначено обов’язки батьків, зокрема, виховувати дитину в дусі поваги прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Саме тому багатодітні матері, діти яких були засуджені умовно або знаходились у місцях позбавлення волі, а також без поважних причин (інвалідність дитини, за станом здоров’я тощо) виховувались в інтернатних закладах або перебували під опікою, не мають підстав для порушення клопотання про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata