Чернівецькі владники встановили граничні норми цін на 14 видів продтоварів та хліб

Обласна державна адміністрація занепокоєна станом справ на споживчому ринку області, тому питання цінової ситуації на споживчому ринку області 20 квітня розглянуто на апаратній нараді. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Зокрема, відзначено, що цінова ситуація на регіональному ринку продовольчих товарів формується під впливом загальнодержавних цінових тенденцій.
Так, стрімка девальвація національної валюти, зростання цін на енергоносії спровокували паніку серед населення та стали головними причинами підвищення попиту на окремі види продовольчих товарів. Сукупність цих факторів сприяла проявам спекуляції з боку окремих недобросовісних учасників торгівельного процесу. Найвищий рівень зростання цін на продукти харчування відбувся у березні цього року.

Слід зазначити, що в області використано всі повноваження у сфері регулювання цін на продовольчі товари, надані обласним державним адміністраціям. Затверджено граничні рівні торговельних надбавок до оптово-відпускної ціни виробника на 14 видів продовольчих товарів, встановлено граничні нормативи рентабельності при виробництві хліба та борошна для ВАТ «Чернівецький хлібокомбінат» та ДП «Неполоківецький КХП», запроваджено обов’язкове декларування зміни оптово-відпускних цін на основні продовольчі товари обласною державною адміністрацією та встановлено граничні нормативи рентабельності при виробництві хліба для всіх суб’єктів господарювання.

З метою недопущення в подальшому необґрунтованого зростання цін підготовлено низку пропозицій депутатам Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, центральним органам виконавчої влади щодо відновлення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін і тарифів.

З метою насичення споживчого ринку основними соціально значущими продуктами харчування на ринках області у вихідні дні постійно проводяться ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів. До участі в ярмарках залучаються безпосередньо сільськогосподарські виробники і переробні підприємства Буковини та інших областей, які реалізовують свою продукцію за цінами нижчими від ринкових.

З початку 2015 року проведено 586 таких ярмарків, на яких реалізовано 2,3 тис. тонн сільськогосподарської продукції на загальну суму 33,4 млн. грн.
За результатами апаратної наради голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук дав низку доручень щодо покращення ситуації на споживчому ринку області.

peredplata