До Всесвітнього тижня імунізації

З 24 по 30 квітня 2015 року за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров`я проводиться Всесвітній тиждень імунізації, метою якого є сприяння просуванню одного з найбільш дієвих інструментів охорони здоров`я в світі – імунопрофілактики. В 2015 році Всесвітній тиждень імунізації проводиться під гаслом «Не відставайте від життя!».
Активна імунізація – один із основних напрямів імунопрофілактики інфекційних захворювань, який ґрунтується на створенні проективного імунітету та стійкості до певних інфекцій способом створення чи посилення штучного імунітету в процесі вакцинації. Метою активної імунізації є викорінення інфекції, зниження захворюваності та дитячої смертності, збільшення тривалості та якості життя.
В м.Чернівці батьки мають можливість отримати інформацію про щеплення та план їх проведення в пологовому будинку № 1, № 2 та безпосередньо після виписки з пологового будинку вдома при огляді новонародженого дільничим лікарем, медичною сестрою з міської дитячої поліклініки або в Центрі первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання.
Календар профілактичних щеплень в Україні затверджений наказом МОЗ України від 11.08.2014р. № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні». Проводяться щеплення за віком, за станом здоров`я за епідемічними показаннями.
Сьогодні кожен з нас повинен знати, що тільки щеплення допоможуть дітям і дорослим захиститися від багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Саме тому масова вакцинація в нашій країні стала державною справою. Загальнодержавною програмою імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007-2015 роки визначено порядок проведення профілактичних щеплень та перелік інфекційних захворювань (туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, кір, епідемічний паротит(свинка), краснуха, гепатит В, поліомієліт, грип, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція), щеплення від яких є обов`язковим і безкоштовним для всіх громадян і входять до Національного календаря профілактичних щеплень.
Шановні батьки!
Знайте, сучасні вакцини ефективні, безпечні і мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені і визначити їх може тільки лікар. Кожен громадянин повинен заповнити бланк добровільної інформованої згоди на проведення профілактичного щеплення або відмови від неї.
Пам`ятайте, відмовляючись від вакцинації, Ви ризикуєте здоров`ям та життям Вашої дитини і позбавляєте його законних прав на захист від небезпечних інфекційних захворювань, які можна попередити засобами специфічної профілактики.

Лікар – епідеміолог ДУ «Чернівецький ОЛЦДСЕСУ» Н.Чернявська

peredplata