Чернівці на п’ятому місці у рейтингу українських міст за якістю різних послуг та суспільних благ

Після вимірювання середнього значення рівня якості 18 послуг або суспільних благ разом узятих Чернівці серед інших обласних центрів із сукупним індексом 51 опинилися на п’ятому місці, поступившись Вінниці (61), Харкову (59), Тернополю та Львову ( 54). Такі дані опитування, яке було проведене «Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту.

Найкращу оцінку чернівчани дали діяльності шкіл та дитсадків. 18% опитаних чернівчан відміно оцінили роботу шкіл у Чернівцях, оцінку добре дали 42% опитаних, середній бал роботі шкіл виставили 28% чернівчан. Аналогічно високу оцінку чернівчани виставили роботі дошкільних установ: відмінно – 17%, добре – 38%, задовільно – 28% . Тобто загалом позитивно оцінили роботу шкіл 60%, дитсадків – 55% опитаних чернівчан. За цим показником Чернівці випередили усі обласні центри України. Другим за Чернівцями за оцінкою освіти йде Тернопіль,на третьому місці – Харків, на останньому місці у рейтингу за цим показником опинився Кіровоград.

29% опитаних чернівчан позитивно оцінили роботу медичних закладів, 40% – дали задовільну, 30% – негативну оцінку, що дало можливість Чернівцям за цим показником посісти у рейтингу друге місце після Ужгорода. Найнижчу сходинку у рейтингу за цим показником займають Суми, де 60% мешканців негативно оцінюють роботу медичних закладів.

На другому місці Чернівці у рейтингу обласних центрів також за якістю послуг, які надають університети, технікуми та коледжі, роботу яких позитивно оцінюють 56% опитаних чернівчан, а також за якістю роботи закладів культури ( 54% опитаних дали позитивну оцінку).

Найгірша ситуація у Чернівцях, на думу опитаних мешканців, із дорогами. За показником стану доріг Чернівці опинилися на 18 місці серед обласних центрів. 49% опитаних чернівчан вважають стан доріг у місті жахливим, 31% – поганим, 16% – задовільним, 3% – добрим. Найкращі дороги, за результатам опитування мешканців, у Вінниці, Харкові та Львові , де їх стан позитивно оцінили відповідно 35%, 21% та 16% мешканців.
Невдоволені чернівчани станом збору сміття, утримання дворів та прибудинкової території, водопостачання, вуличного освітлення, каналізування, транспортної інфраструктури, тротуарів.

За оцінкою якості послуг із збору сміття Чернівців опинилися на 15 місці (29% – позитивних оцінок), на перших місцях за цим показником перебувають Вінниця, Харків та Львів ( відповідно 70%, 64%та 60% позитивних оцінок), найгірша ситуація у Сумах, Миколаєві та Запоріжжі ( відповідно 12% а 14% позитивних оцінок) .

Таке саме 15 місце у Чернівців за станом якості послуг з водопостачання ( 35% позитивних оцінок) та 11 місце – з каналізування ( 28% позитивних оцінок). Якістю водопостачання найбільше задоволені мешканці Львова (72% позитивних оцінок), а найменше – в Ужгороді (21% позитивних оцінок). Стан каналізаційної мережі найбільш позитивно оцінили мешканці Харкова(59%), а найгірше ситуація за цим показником у Запоріжжя ( 14% позитивних оцінок).

За станом вуличного освітлення Чернівці займають 14 місце (28% позитивних оцінок). Найкраще з вуличним освітленням стан справ у Харкові та Вінниці ( відповідно 64% та 59% позитивних оцінок), а найгірше у Кіровограді та Сумах ( відповідно 8% та 9% позитивних оцінок).
Лише 17% чернівчан позитивно оцінюють стан утримання дворів та прибудинкової території,що дає Чернівцям 13 місце за цим показником. Найкраще, за оцінками мешканців, двори утримують у Вінниці та Харкові (відповідно 54% та 35% позитивних оцінок), найгірше – у Сумах та Запоріжжі ( відповідно лише 3% та 7% позитивних оцінок).
Транспортна інфраструктура Чернівців отримала 31% схвальних відгуків, що дало місту 11 місце. Першими у рейтингу за цим показником перебувають Вінниця , Харків та Луцьк (відповідно 57%, 56% та 43% позитивних оцінок), останніми – Суми, Кіровоград, Запоріжжя та Миколаїв (відповідно 3%, 10% та 14% позитивних оцінок).
За станом тротуарів Чернівці опинилися на 5 місці ( 25% позитивних оцінок), після Вінниці, Житомира, Хмельницького і Львова ( відповідно 46%,30%,27%, 26% позитивних оцінок). Останні місця у цьому рейтингу посідають Суми, Запоріжжя, Ужгород та Миколаїв ( 2-6% позитивних оцінок).
Позитивно роботу спортивних закладів у Чернівцях оцінюють 31% мешканців, що дозволяє місту обійняти 7 сходинку у рейтингу обласних центрів за цим показником. Найкраще спортивна інфраструктура, за оцінкою мешканців, розвинута у Сумах ( 48% позитивних відгуків), найгірше – у Запоріжжі ( 9% позитивних відгуків).
За рівнем якості послуг торгівлі Чернівці посіли четверте місце (47% позитивних оцінок), поступившись Харкову, Вінниці та Львові (відповідно 61%,53%та 48% позитивних оцінок). Найгірше стан торгівлі оцінюють мешканці Херсона ( 11% позитивних відгуків).
38% опитаних чернівчан задоволені станом парків та скверів. За цим показником Чернівці шості після Харкова ( 68%), Вінниці ( 67%), Черкас(55%),Тернополя ( 52%) та Львова ( 43%). Найгірше, за оцінками мешканців, стан парків і скверів у Миколаєві, Херсоні та Запоріжжі ( 10-14% позитивних оцінок).
Цілком та переважно безпечно почувають себе у Чернівцях, коли наодинці повертаються додому з настанням темряви, 52% опитаних чернівчан. За цим показником Чернівці на десятому місці. Найбільш безпечними у цьому плані назвали свої міста мешканці Хмельницького (71%), Житомира ( 66%) та Івано-Франківська ( 64%), а найменше у безпеці в темряві почувають себе мешканці Миколаєва ( 26%) та Херсона ( 30%). Водночас 23% чернівчан позитивно оцінюють роботу міліції ( окрім ДАІ). Вищу оцінку своєї роботи отримали правоохоронці лише у Вінниці ( 34% позитивних відгуків). Найгірше роботу правоохоронців оцінили мешканці Запоріжжя, Івано-Франківська та Сум ( 5-6% позитивних оцінок).
63% чернівчан підтримують створення у місті окремої муніципальної міліції, не підтримують цю ідею лише 14% опитаних.
Довідково .Опитування було проведене «Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту. Дані були проаналізовані та звіти підготовлені компанією дослідження ринку та суспільної думки Baltic Surveys/ The Gallup Organization.
Дані були зібрані в 22 містах України ( Київ і всі обласні центри,за винятком Донецьку та Луганську) в період з 2 по 20 березня 2015 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів.
Загальна кількість інтерв’ю -17600 (по 800 інтерв’ю у кожному місті). Цільова аудиторія – постійні жителі України віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною для населення міст по віку і статі.
Для забезпечення репрезентативності вибірка була розподілена у відповідності із поділом міст Центральною виборчою комісією на виборчі округи. Охоплені щонайменше 50 дільниць (50 попередньо відібраних точок) у кожному місті. Вони були обрані випадковим чином, відповідно до конкретного кроку.
Для процедури відбору респондентів були використані випадковий маршрут і правило дня народження.
Статистична похибка для кожного міста не перевищує + 3,5%.
Досяжність респондентів склала 58%.
Сума відсотків відповідей у графіках та діаграмах може не дорівнювати 100% через округлення.
Опитування було профінансовано Урядом Канади.

peredplata