У Чернівцях відкрилась виставка ікономайстра художника та писанкаря Михайла Дутки

В Учбово-методичному центрі культури Буковини відбулась виставка відомого ікономайстра, професіонала в даній галузі, художника та писанкаря Михайла Дутки. Чернівчанам представили декілька десятків робіт найрізноманітніших стилів: розпис писанок, іконографія, малюнки на склі та інші.

На експозиції представили декілька десятків робіт автора різної тематики виконаних в традиційних буковинських техніках та жанрах. Зокрема Михайло Дутка відроджує давні традиції іконопису на склі.

У Чернівцях відкрилась виставка ікономайстра художника та писанкаря Михайла Дутки

Як зауважив сам майстер:\’\’Це рідкісна техніка якою я малюю. У мене вже більш потовщені лінії, раніше народна ікона на склі малювалась більш прозорою фарбою з тоншими лініями. Якщо церква замовляє мою ікону, то в церкву йде замовлення. В основному малюю для себе\’\’.

Окрім цього майстер зображує на склі буковинські пейзажі, народні свята, казки та видатних діячів краю. Свої сюжети, як на склі, так і на полотні, митець змальовує в традиційних для Буковини барвах. Відображення в його творчості знайшли і сучасні події в Україні.

Кожна робота Михайла Дутки відроджує традиційні техніки, які гармонійно поєднані з його авторською манерою виконання. Одним із прикладів такого поєднання є його писанки, які можна назвати окремим культурним явищем, зазначає начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська.

За словами начальника управління культури Чернівецької ОДА :\’\’Михайло Дутка витворює портрети наших славних письменників, поетів, композиторів, знакових осіб Буковини та України на писанках. Це те, що в принципі до нього не було ні в кого. Загалом працює і на полотні і на картоні і олівцем і олією. Словом майстер багатожанровий.Роботи якого милуватимуть око до поки не згасне ця іскорка у майстара\’\’.
Микола Магас,
студент факультету журналістики ЧНУ

peredplata