У Чернівцях рятувальники провели навчання з ліквідації пожежі в будівлі підвищеної поверховості

22 травня у Чернівцях по вул. Комарова в приміщенні готельно-туристичного комплексу «Черемош» працівники Управління ДСНС України у Чернівецькій області провели тактико-спеціальні навчання з гасіння пожежі у будівлі підвищеної поверховості.

Важливість даних навчань полягає в тому, що такі пожежі є дуже небезпечні, оскільки всередині таких споруд часто перебуває велика кількість людей і їхньому життю загрожує значна небезпека. Окрім цього, ліквідація пожеж у висотних будівлях пов’язана із залученням спецтехніки. Метою проведення даних навчань є тренування взаємодії пожежно-рятувальних підрозділів Управління з персоналом комплексу, відпрацювання дій рятувальників під час ліквідації пожежі у висотній будівлі. Про це повідомляє прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області.

Так, згідно задуму навчань, в житловому номері на шостому поверсі готельно-туристичного комплексу внаслідок короткого замкнення електромережі виникла пожежа. Через це створилася реальна загроза розповсюдження вогню на суміжні приміщення. Для ускладнення ліквідації умовної пожежі було змодельоване сильне задимлення всього приміщення, внаслідок чого існувала небезпека життю людей. Адміністрація готелю повідомила про подію Народну службу порятунку 101 та розпочала проведення евакуації людей з приміщення.

Однак, внаслідок сильного задимлення, вийти на вулицю змогли лише ті люди, які перебували нижче шостого поверху, а громадяни, які знаходилися вище, опинилися у пастці. За лічені хвилини до місця виклику прибули рятувальники всіх пожежно-рятувальних підрозділів обласного центру.

Використовуючи апарати захисту органів дихання, вогнеборці провели пожежну розвідку всередині комплексу з метою виявлення людей, що не змогли самостійно вийти у безпечне місце. Для проведення їхньої евакуації рятувальники використовували пожежну автодрабину, по якій спускали людей на землю, супроводжуючи їх при цьому, після чого передавали людей до рук медиків для огляду.

Також для евакуації людей використовувалися спеціальні не задимлені сходи. Одночасно із цим, бійці пожежно-рятувальних підрозділів проводили роботи по ліквідації пожежі. Завдяки чітким та злагодженим діям рятувальникам вдалося не допустити розповсюдження вогню на інші приміщення та поверхи. Вогнеборці ліквідували пожежу у встановлені терміни. Всього для проведення навчань від Управління ДСНС України у Чернівецькій області залучалися 11 одиниць техніки та 44 чоловіки особового складу.

«Працівники пожежно-рятувальних підрозділів Управління ДСНС України у Чернівецькій області продемонстрували високий рівень підготовки та довели, що готові до дій у разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної події в будь-якому місці» – підбив підсумки навчань заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації підполковник служби цивільного захисту Сергій Шмиголь.

peredplata