На Буковині відкрили пам’ятну дошку та кімнату-музей Назарія Яремчука

Сьогодні Назарію Яремчуку виповнилося б 60 років. У день народження відомого тенора на фасаді Чернівецької обласної філармонії, де працював співак у 1970-1995 роках, будучи солістом вокально-інструментального ансамблю “Смерічка”, урочисто відкрили меморіальну дошку Назарія Яремчука, а у приміщенні філармонії – його кімнату-музей, яку відтепер зможуть відвідати та детальніше ознайомитися з творчістю митця буковинці та гості краю. Участь у відкритті меморіальної дошки та кімнати-музею Назарія Яремчука взяв перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Георгій Галиць. “Нині ми закарбовуємо у цій меморіальній дошці ім’я нашого земляка – Назарія Яремчука”, – відзначив Георгій Галиць під час відкриття.

“Цей пам’ятний знак, як і кімнату-музей Назарія Яремчука, не випадково відкрито саме у філармонії, – сказав перший заступник керівника крайової виконавчої влади. –Творчій праці саме у Чернівецькій обласній філармонії, у рідному краї присвятив своє, на жаль, таке коротке, але яскраве життя справжній майстер пісенного мистецтва”. Ця меморіальна дошка, кімната-музей співака впродовж десятиліть нагадуватимуть нам, наступним поколінням про щирого, залюбленого у свій край, свою Україну талановитого митця. Нинішня подія – для прийдешніх поколінь, відзначив Георгій Галиць, – аби не згасала пам’ять про світочів нашого краю.

Меморіальну дошку Назарія Яремчука виготовив відомий буковинський художник та скульптор Артем Присяжнюк. За його словами, працюючи над пам’ятною дошкою, він прагнув втілити в барельєфі основні якості співака, відмінні риси його пісні – про родину, про рідний край, про Україну. Композиція має символічний характер, відзначив скульптор, адже тут і калина, як символ України, і соловей, який “вінчає” композицію та уособлює талант Назарія Яремчука.

У кімнаті-музеї Назарія Яремчука представлено афіші, платівки, світлини, рукописи співака, зібрані ним особисто, його родиною, друзями та колегами. Тут можна побачити експонати, які висвітлюють творчість “Смерічки” від її початків – коли самодіяльний ансамбль Вижницького будинку культури тільки починав свій творчий шлях, ті фотографії, на яких Назарій Яремчук, його творчі побратими вбрані в яскраві костюми, виготовлені талановитим художником-модельєром Аллою Дутківською, найперші платівки “Смерічки”, повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata