Бюджет Чернівців отримав від землі 40,0 мільйонів

Плата за землю – це обов\’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Про це повідомляє сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях.

З початку цього року землевласники та землекористувачі сплатили до місцевого бюджету 38,8 млн. грн. (в т.ч. 32,8 млн. грн. перерахували юридичні особи, а 6,0 млн. грн. – фізичні особи), що на 6,5 млн. грн. більше, аніж минулого року.

Станом на 01.06.2015 р. у Чернівцях сплачують плату за землю: 430 платників орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та 810 платників земельного податку – юридичні особи. Наразі на обліку перебувають 609 платників орендної плати та 65 платників земельного податку підприємців – фізичних осіб.

Крім того, в ДПІ у м. Чернівцях обліковується 16850 платники земельного податку – громадян, з них користуються пільгою щодо сплати земельного податку 11582 фізичних осіб. Також на обліку в ДПІ у м. Чернівцях перебуває 2666 громадян – платників орендної плати.

Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги й документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілого від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасника бойових дій», посвідчення «Інваліда війни», посвідчення «Учасника війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо).

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що від сплати земельного податку звільняються:
– інваліди першої і другої групи;
– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
– пенсіонери (за віком);
– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України \”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту\”;
-фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

peredplata