Буковинці податок на нерухоме майно сплачуватимуть за нормами 2014 року

Верховна Рада 28 грудня 2014 року ухвалила зміни до Податкового кодексу, які передбачають оподаткування квартир більше 60 кв. м і будинків більше 120 кв. м.

Базою оподаткування податком на нерухоме майно є загальна площа. Верхня межа ставки податку становить 2% від мінімальної заробітної плати, або 24,36 грн. Однак, її розмір встановлюють органи місцевого самоврядування. Оподатковуватись буде площа, яка перевищує встановлену межу. Наприклад, якщо квартира 65 кв. м, то податок буде сплачуватися тільки за 5 кв. м., а кошти від сплати цього податку сплачуватимуться у місцеві бюджети.

Звертаємо увагу, що обчислення сум податку для фізичних осіб у 2015 році відбудеться за нормами та ставками, що діяли у 2014 році. Сплачувати податок будуть не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою/квартирами загальною площею понад 120 і будинком/будинками, загальна площа якого перевищує 250 квадратних метрів, різними видами нерухомості, загальна площа яких сумарно перевищує 370 квадратних метрів.

Таким чином, у 2015 році фізичним особам-платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок буде нараховуватися контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за 2014 рік в наступному порядку:

з 01 січня по 31 березня 2014 року з житлової площі, з 01 квітня по 31 грудня 2014 року з загальної площі об’єктів житлової нерухомості.

Ставки податку встановлені органами місцевого самоврядування в таких розмірах за 1 квадратний метр загальної площі об\’єкта житлової нерухомості: для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 квадратних метрів, та житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 квадратних метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року; для квартир, загальна площа яких перевищує 240 квадратних метрів, та житлових будинків, загальна площа яких перевищує 500 квадратних метрів, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об\’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку – фізичній особі контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податок сплачується дo відповідного бюджету зa місцем розташування об\’єктa оподаткування протягом 60 днiв iз дня вручення податковогo повідомлення-рішення.

Фізичні особи можуть сплачувaти податок у сільській чи селищній місцевості черeз каси сільських (селищних) рад зa квитанцією прo прийняття податків.

Разом з тим нагадуємо, що юридичні особи сплачують податок на нерухомість авансовими внесками щокварталу дo 30 числа місяця, що наступaє за звітним кварталом, які відображаютьcя в річній податковій декларації.

Довідково. Порядок обчислення та сплати податку на нерухоме майно, а також пільги із сплати податку визначені статтею 266 розділу ХІІ Податкового кодексу України.

peredplata