На Буковини споживачі підакцизних товарів поповнили місцеві бюджети на 58 млн. грн.

За інформацією Головного управління ДФС у Чернівецькій області надходження акцизного податку від роздрібної торгівлі підакцизними товарами до місцевих бюджетів у січні-травні нинішнього року склали понад 58 млн. грн. З них, від реалізації алкогольних напоїв та пива – 13,1 млн. грн., нафтопродуктів – 32,5 млн. грн., тютюнових виробів – 12,7 млн. грн.

Планові показники надходжень акцизного податку, затверджені органами місцевого самоврядування, виконано на 215 відсотків.

Як відмітив заступник начальника Головного управління ДФС у Чернівецькі області: «Ми проводимо комплекс заходів, спрямованих на упередження мінімізації податкових зобов’язань та унеможливлення фактів ухилення від оподаткування підакцизної групи товарів. Але оскільки, акцизний податок з роздрібного продажу сплачує кожен із буковинців, як споживач і даний податок поповнює бюджети саме місцевих громад то розраховуємо на активну позицію громадськості та контролюючу функцію кожного мешканця регіону».

Лише цього року, за результатами проведених фактичних перевірок та інших заходівдо до продавців підакцизних товарів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму понад 1,7 млн. грн., з них фінансових санкцій за порушення вимог Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі Закон 481) – 357,7 тис. грн., складено 601 адміністративний протокол на загальну суму понад 5,5 млн. грн.

За цей же період, зареєстровано 8 кримінальних проваджень за ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України та вилучено підакцизних товарів на загальну суму 14,1млн. грн. З них, спирту – на 1,4 млн. грн., алкогольних напоїв – на 0,8 млн. грн. та тютюнових виробів – на 11,9 млн. грн.

Сплата акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів – обов’язкова незалежно від форми розрахунків. Отож, представники буковинської бізнес-спільноти під час реалізації пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива кінцевому споживачу, в тому числі напоїв на розлив в ресторанах, барах та кафе, з 1 січня 2015 року зобов’язані враховувати цю законодавчу норму, – наголошують в Головному управлінні ДФС Буковини.

peredplata