Внутрішньо переміщені особи Чернівецької області вимагають розроблення механізму захисту своїх прав.

Про це йшлося сьогодні на засіданні круглого столу з вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб у нашій області за ініціативи ГО «ДОНБАС УКРАЇНСЬКИЙ».
Насамперед люди, що переїхали зі Сходу, прагнуть реалізації можливості будувати житло та відкривати на теренах Буковини власний бізнес. За словами керівника громадської організації «ДОНБАС УКРАЇНСЬКИЙ» Світлани Шиян, дехто з нинішніх «східних» буковинців з часом повернеться додому, але це станеться лише тоді, коли їхня мала батьківщина залишиться українською і коли їм гарантуватимуть повну безпеку. Багато хто все ж планує осісти на Буковині. У такому разі громадська організація скеровуватиме свою діяльність на здійснення та захист законних соціальних, економічних, житлових, творчих, духовних та інших спільних прав і свобод, інтересів своїх членів. На це буде націлено й роботу інших громадських організацій, створених за ініціативи ВПО (внутрішньо перемішених осіб).
Найперше цим людям потрібна професійна адвокація. Внутрішньо переміщені особи мріють отримувати правову допомогу безкоштовно або за бюджетними розцінками . Як стверджує заступник голови «ДОНБАСУ УКРАЇНСЬКОГО» Олег Козловський , минулого року переселенцям надавалися контакти юридичних організацій та консультантів, а зараз, мовляв, доволі не просто знайти фахівців, котрі б надали консультації насамперед стосовно питань, пов’язаних з наявністю у на окупованих територіях нерухомого та рухомого майна, узгодження перереєстрації юридичних відносин тощо.
Як докір крайовій владі прозвучало те, що на рівні області та міста зокрема досі не прийнято програми, яка стосувалася б вирішення проблем ВПО. Така програма, за словами керівників організації, вже успішно діє у Дніпропетровській області, робота ведеться на рівні Полтавської облдержадміністрації та обласної ради.
Тож сьогодні ВПО просять крайову владу долучитися до обговорення питання їхнього працевлаштування, житлового забезпечення, соціальної участі у житті громади. На Буковині вже існує штаб для вирішення проблем переселенців, завдяки якому вони отримують допомогу у вирішенні сьогоднішніх проблем. Але люди кажуть, що намагаються привернути увагу буковинської влади «до більш сталого вирішення» проблем. А тому пропонують на місцевому рівні створити структуру з залученням об’єднань самих переміщених. На їхнє переконання, це дозволило б вирішити питання інтеграції ВПО в діяльність місцевих громад. «Коли пишете закони, бажано з нами радитися, – звернулася до буковинської влади керівник «ДОНБАСУ УКРАЇНСЬКОГО».

peredplata