У Чернівецькому художньому музеї відкрилася виставка угорського митця Ласло Чока

У Чернівецькому художньому музеї відкрилася виставка угорського митця Ласло Чока.
Він народився в Румунії. Але у період революції 1989 року змушений був покинути цю країну і перебратися до Угорщини.

У Чернівецькому художньому музеї відкрилася виставка угорського митця Ласло Чока

Ласло багато вчився і працював. Пише у різних стилях. Він опанував монументальний розпис візантійського стилю (техніка «секко»). Розписав церкву на Кіпрі.
У Чернівцях експонується більше 30 картин ліричного абстракціонізму «Знаки з дороги». Лініями, фарбами художник зумів передати звуки і почуття.
Хоча більшість вважає абстракціонізм сучасним мистецтвом, Ласло Чока доводить, що воно має глибоке коріння в історії розвитку людства.
Урочисте відкриття виставки, організаторами якої виступило Товариство культури львівських угорців, пройшло за участі консула в Ужгороді Ласло Віда. Він наголосив на тому, що Угорщина і Україна мають спільні історичні долі. І Буковина тут займає чільне місце. Консула вразила архітектура Чернівців. Вона мало чим відрізняється від угорської. Тому пан консул висловив сподівання, що туристи з Угорщини зроблять для себе в Чернівцях багато приємних відкриттів як в архітектурі, так і в культурі, мистецтві.

Така виставка угорського художника була першою в Чернівцях. До речі, вона мала відбутися в Криму. Але у зв’язку із тимчасовою окупацією Криму Росією художник привіз картини до Чернівців.
Тут Ласло Чока познайомився із творчістю українського художника Темістокля Вірсти, який жив у Франції. І творив у подібному стилі абстракціонізму.
А 27 червня у приміщенні театру ім. Ольги Кобилянської угорський державний народний ансамбль презентує виставу «Кличе мене дух Закарпаття – по обидва боки гір».
Ця вистава висвітлює співчуття угорського народу українському у зв’язку з теперішнім важким станом, фактичною війною Росії на Сході України.

Консул Угорщини на прес-конференції сказав, що угорський народ підтримує Україну і буде їй допомагати. Зокрема, зараз на відпочинок до Угорщини їдуть діти учасників АТО та переселенців. З Буковини їх поїде 30. Про це заявив перший заступник голови ОДА Володимир Куліш. За кошти Угорщини на озері Балатон ці діти поправлятимуть своє здоров’я і відпочинуть.

Наостанок обидві сторони висловили сподівання, що перші кроки єднання в культурі та мистецтві дадуть можливість і розвитку економічних стосунків двох братніх народів – угорського та українського.

peredplata