У спільній молитві чернівчани і гості міста згадають євреїв, що стали жертвами ІІ Світової війни

Для вшанування пам’яті євреїв Буковини, які загнули в роки ІІ Світової війни, у Чернівці 10-12 липня завітають понад сто їхніх нащадків, які нині проживають в Ізраїлі та інших країнах світу.

Ініціаторами Меморіального туру виступила Всесвітня організація євреїв Буковини. Візит відбувається за підтримки єврейської громади Чернівців, головного рабина Буковини Менахема Мендела Гліценштейна та міського голови Олексія Каспрука.

Меморіальний хід розпочнеться 10 липня у Чернівцях від Єврейського народного дому, звідки у липні 1941 року фашистські окупанти відіслали на розстріл керівництво чернівецької єврейської громади.

Біля пам’ятного знака, встановленого на березі р. Прут на місці масового розстрілу чернівецьких єврейських родин, відбудеться панахида. Траурні молитви (азкари) звучатимуть на Єврейському цвинтарі, що на вулиці Зеленій, біля братської могили, де поховано 900 безневинних жертв війни. «В наших спільних молитвах ми висловимо біль і скорботу за мирними жителями Чернівців, Буковини, що загинули від розстрілів і погромів, в гетто та концтаборах. Ми повинні винести моральний урок з тих подій», – каже головний рабин Буковини Менахем Мендель Гліценштейн.

Учасників Меморіального туру 11 липня в сесійній залі Ратуші прийме міський голова Олексій Каспрук. «Це помітна подія для Чернівців. Переконаний, що зв’язок поколінь не має розриватися, пам’ять виховує і застерігає від повторення жахливих трагедій. Важливо, що нащадки чернівчан, люди різної долі , пам’ятають рідне місто, цікавляться його історією та сьогоденням. Ми спільно віддамо данину пам’яті їхні близьким, життя яких обірвала війна», – заявив міський голова.

Учасники Меморіального туру відвідають відновлену міську Центральну Синагогу та Резиденцію рабі Ісроеля із Ружина у Садгорі, Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини, пам’ятні місця, пов’язані з іменами чернівчан – видатних діячів світового єврейства: Еліезером Штейнбаргом, Йозефом Шмідтом, Паулем Целаном, Йосифом Бургом.

Меморіальні церемонії пам’яті жертв війни відбудуться також у м. Могилів-Подільський на міському цвинтарі біля братського поховання буковинських євреїв, що загинули під час депортації. Покладанням вінків на воду буде вшановано імена тих, хто загинув у переправі через р. Дністер.

Меморіальний тур завершиться спільною молитвою за участю єврейської громадськості Києва у Бабиному Ярі, на місці масових знищень євреїв у роки ІІ Світової війни.

peredplata