Через спеку на Буковині оголошена пожежна небезпека 4 класу

Через спеку на Буковині оголошена пожежна небезпека 4 класуВнаслідок спекотної погоди в Чернівецькій області очікується висока пожежна небезпека четвертого класу, а на сході краю утримається надзвичайна пожежна небезпека п’ятого класу. Тому рятувальники звертаються до громадян: в таку спекотну погоду значно збільшується ризик виникнення лісових пожеж. Перебуваючи на відпочинку в лісі, дотримуйтеся правил пожежної безпеки.

Пам’ятайте, що в листяних лісах частіше виникають низові пожежі, висота яких досягає двох метрів, а температура в осередку горіння складає 400-900 градусів. Але ще страшніші верхові пожежі, особливо в соснових масивах, де швидкість поширення вогню у вітряну погоду становить до 25-30 кілометрів за годину, а температура горіння перевищує 1000 градусів. Полум`я губить на своєму шляху все живе, піддаються смертельній небезпеці людські життя, знищуються будинки та інші споруди. Для ліквідації таких пожеж необхідно залучення значних матеріальних та людських ресурсів.

Тому, щоб відпочинок не перетворився на трагедію, потрібно дотримуватися правил безпеки. Перед тим, як розвести багаття, вибране місце слід розчистити та обкопати, а саме вогнище забороняється розводити ближче ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу. Вогонь не можна розводити поблизу сухої трави та залишати його без нагляду, а по завершенню відпочинку, загасіть його та засипте землею чи залийте водою. Обов’язково потрібно за собою прибрати, тому що на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи.

Управління ДСНС України у Чернівецькій області звертається до людей: під час відпочинку в лісі дотримуйтеся правил безпеки! Не дайте вогню за лічені хвилини знищити те, що росло десятиліттями!

peredplata