На Буковині інсулінозалежним людям не вистачає ліків

«Впродовж тривалого часу (більше двадцяти років ) хворію цукровим діабетом і є інсулінозалежною, але не можу отримати свої ліки (фармасулін) в повному обсязі у центральній районній лікарні, як це було, приміром, раніше, бо їх взагалі тут немає, – крик душі мешканки Кіцманського району Ольги Вівчарюк. – Тепер доводиться часто їхати до Чернівців до ендокринологічного диспансеру, де мені видають всього лишень декілька доз, посилаючись на несвоєчасне проведення тендеру на закупівлі цього препарату та ще якісь причини. Часті поїздки вимагають значних матеріальних витрат і виснаження. До всього, доводиться чи не щодня телефонувати та справлятися, коли буде препарат та переживати, що при його відсутності можна віддати Богу душу. А так хочеться ще хоч трохи прожити…Звісно, якщо у родині є нормальний дохід, то легше – можна купити ліки у аптеці за повну вартість. Для аптек, з’ясовується, тендера не треба. Але є ще й такі хворі, як я – котрі живуть за рахунок хіба що соціальної допомоги. До речі, у нашій лікарні не дбають про ендокринологічних хворих – невідомо чому тут немає ендокринолога. Невже про це не знає керівництво від медицини в області? Як хворим людям, особливо у таку спеку, як зараз, доїжджати за потреби аж до Чернівців? Коли чиновники дбатимуть про людей, а не лише про себе? Допоможіть повернути до району ендокринолога та посприяйте в отриманні ліків, що належать хворим по закону!»

Головний лікар Чернівецького ендокринологічного центру каже, що ендокринолог у Кіцманській центральній районній лікарні наразі працює лише по суботах, з 9-ї до 15-ї години, адже приїжджає з Чернівців через нещодавнє звільнення тамтешнього постійного працівника. З 1-го серпня цього року у медичному закладі вже постійно працюватиме фахівець, що зараз проходить інтернатуру.
Стосовно медичного препарату, якого не вистачає нашій читачці, керівник центру радить звернутися до лікаря у Кіцманській районній поліклініці та, на період тендерних процедур, поки що перейти на інсулін іншого виробника, якого є в достатній кількості. Цей препарат має ті самі властивості і так само діє, як той, до якого пані Ольга звикла. А коли питання поставки буде налагоджено, пацієнтка знову зможе його отримувати. І це буде абсолютно безболісно для здоров’я.
Довідково. В Україні представлені інсуліни практично всіх провідних виробників, а тому у інсулінозалежних є вибір. Інсулін виробляється і українськими виробниками – на сьогодні це завод \”Фармак\” і завод \”Індар\” . Є різні види інсулінів не лише за виробниками, а і в залежності від ефективності дії, і в залежності від способу введення.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata