Що робити, якщо сусіди перевищують рівень шуму в денний час?

Законодавством України передбачено право громадян на безпечні для здоров’я умови відпочинку (ст.4 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», надалі – закон).
Відповідно до ст.24 Закону громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності зобов’язані забезпечувати рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях, а також рівні шуму в жилих будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами.
Санітарні норми передбачають допустимий рівень шуму в жилих приміщення з 7.00 до 23.00 приблизно на рівні 60 дБ, що є досить низьким рівнем шуму (повна тиша приблизно 30 дБ).
Порушення встановлених норм допустимого шуму тягне за собою адміністративну відповідальність (попередження, штрафи, вилучення апаратури, що викликає недопустимий шум) – ст.182 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Контролюючими органами за додержанням тиші (в рамках встановлених норм) громадянами є органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень.
Отже, громадянин може подати заяву до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування або дільничного міліціонера з викладенням всіх фактів порушення тиші, посиланням на вказані вище законодавчі положення та вимогами припинити порушення права на безпечні для здоров’я умови відпочинку. У разі відсутності реакції шумних сусідів – спробувати дістати невеличкий прибор – шумомір та заміряти рівень шуму (Дб) під час шуму. Робиться дуже просто – натискаєте кнопку і прибор показує данні. Якщо рівень шуму перевищує допустимі норми – викликати наряд міліції для складання протоколу із зазначенням показань шумоміра.
Адекватна реакція правоохоронних органів (попередження, штраф, при повторному порушенні – більший штраф та можливе вилучення апаратури) позбавить громадян шкідливих для здоров’я умов відпочинку.

Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Наталія КАЗИМИР

peredplata