Спрощено порядок оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги

Спрощено порядок оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги22 липня 2015 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України N 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій», якою затверджено нову форму декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Громадяни не вказуватимуть розміри своїх доходів.

Для призначення субсидії громадяни декларуватимуть лише вид отриманого ними доходу та найменування організації, де отримують дохід. Відомості про доходи надаватимуть структурні підрозділи з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійний фонд України, фонд соціального страхування, вищі навчальні заклади. Раніше, тобто з 1 травня 2015 року, звертаючись за призначенням субсидії, громадяни змушені були зазначати у декларації розмір своїх доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб.
Скасовано норму, згідно з якою надмірно отриману з вини громадян субсидію вони повертали ними у подвійному розмірі. Тепер, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, — надання субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення. Суму субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про будь-які зміни, громадянин повертає на вимогу органу, що призначив субсидію.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного сукупного доходу осіб, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — на основі річного доходу осіб за попередній календарний рік. За бажанням громадян, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на основі середньомісячного (за три місяці, що передують місяцю, з якого призначають субсидію) сукупного доходу осіб, а не за шість місяців, як було з 1 травня. Але після подання довідок про доходи таких осіб за зазначений період за формами, затвердженими Мінсоцполітики. Розмір пенсійної виплати враховуватимуть за місяць, що передує місяцю, з якого призначають субсидію.
До сукупного доходу не включатимуть: частину допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частину допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразову винагороду жінкам, котрим присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів. А також — грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складів, які беруть безпосередню участь в АТО, допомогу громадських та благодійних організацій, допомогу на поховання, одноразову допомогу, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.
У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Важливо, що під час прийняття рішень у таких випадках враховують наявність документів, які підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку). Комісії скеровуватимуть рішення надавачам послуг. На підставі рішення районної комісії, підприємства-виробники/виконавці житлово-комунальних послуг не нараховуватимуть плату за послуги на осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні (будинку). Така процедура значно спрощує для мешканців отримання субсидії. Для них важливо — подати органам соціального захисту документи, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих.
На запит органів соціального захисту інформація надається, зокрема, про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб — житлово-експлуатаційними організаціями або іншими органами, що визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; у сільській місцевості — сільськими (селищними) радами; органами самоорганізації населення. У разі неподання на запит структурному підрозділу з питань соціального захисту населення у встановлені терміни відомостей про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб для призначення субсидії використовують дані, вказані у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за її призначенням. Однак у разі отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, забезпечення громадян житловою площею та комунальними послугами здійснюватиметься перерахунок субсидії у межах встановленого терміну її призначення без звернення громадян. Також до встановлення права власності на житло у разі смерті уповноваженого власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, субсидію призначатимуть одній із дієздатних осіб, котра на момент смерті власника житлового приміщення (будинку) зареєстрована в ньому. А у разі, коли зареєстровані тільки недієздатні особи, — одному з їх опікунів на підставі рішення відповідної комісії та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць. Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, — двох прожиткових мінімумів, для фізичних осіб-підприємців третьої групи — трьох прожиткових мінімумів. До речі, для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.
Крім того, не всім споживачам потрібно заповнювати нові бланки декларації, оскільки на опалювальний період тим громадянам, які зверталися до органів соціального захисту до 1 вересня 2015 року, або яким на наступний період автоматично (без звернень громадян) призначали субсидію, її перерахунок на опалювальний період проводитимуть без звернень громадян. Якщо громадянин звернувся за призначенням субсидії у неопалювальний сезон і в цей період розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надають відповідно до законодавства, не перевищує обсягу визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення розраховує розмір субсидії на початку опалювального сезону без додаткового звернення громадянина після отримання за запитом відповідних відомостей. Нагадаю, що субсидія розраховуватиметься: на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня; на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня. Якщо розмір плати за комунальні послуги в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надають відповідно до законодавства, не перевищує обсягу визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу протягом двох сезонів підряд, субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначають на наступний період на підставі звернення громадянина.

Світлана АФОНІНА, начальник Чернівецького міського управління юстиції

peredplata