Задекларували, а тепер – заплатіть!

Громадяни, які відповідно до статті 179 Податкового кодексу України подали декларацію про майновий стан і доходи за 2014 рік, зобов’язані самостійно до 1 серпня 2015 року сплатити суму податку на доходи фізичних осіб, зазначену у поданій податковій декларації.

Як повідомила начальник відділу адміністрування доходів і зборів самозайнятих осіб ДПІ у м. Чернівцях Оксана Крамар, сплатити податок на доходи фізичних осіб платник має за своєю податковою адресою. Згідно з положеннями пункту 45.1 статті 45 Кодексу податковою адресою платника податків – фізичної особи визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік, як платник податків у контролюючому органі.

У випадку, якщо громадянин не сплачує узгодженої суми грошових зобов’язань у визначені Податковим кодексом терміни, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;
– при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (пункт 129.4 статті 129 Кодексу).

peredplata