Наступного року пільги по землі будуть не для усіх бюджетників

Закон України від 28.12.2014 № 71-VIII«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон №71) змінив порядок оподаткування земельних ділянок. Плата за землю, як складова податку на майно, включена до переліку місцевих податків.
Як зазначив начальник відділу місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів ДПІ у м. Чернівцях Сергій Безкровний: «особливістю є те, що місцеві податки встановлюються рішеннями сільських, селищних та міських рад. З 1 січня 2015 року суттєво скорочено перелік пільг по земельному податку, тим самим розширено повноваження місцевих рад щодо встановлення пільг із цього податку своїми рішеннями».
«Цього року справляння плати за землю у нашому місті регламентовано рішенням Чернівецької міської ради від 29.01.2015 №1480. Пунктом 2.1. рішення звільнено від сплати земельного податку за 2015 рік комунальні підприємства, які забезпечують благоустрій парків, що перебувають у власності територіальної громади міста Чернівців, та бюджетні установи, що повністю утримуються за рахунок коштів міського бюджету міста Чернівців та бюджетів районів міста Чернівців, обласного бюджету Чернівецької області та Державного бюджету України. Таким чином, бюджетні установи та організації з лютого 2015 року отримали право на пільгу по платі за землю»,- зазначив посадовець.
Наступного року вже не всі бюджетні організації зможуть користуватись пільгами по платі за землю, адже діятиме порядок справляння цього податку, затверджений Рішенням Чернівецької міської ради від 25.06.2015 №1635.
«Важливо, щоб при складанні кошторису на 2016 рік бюджетні організації, які не матимуть пільг, врахували плату за землю. Адже пільги, крім зазначених у Податковому кодексі, залишаться лише у військових формувань, утворених відповідно до законів України, Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, які повністю утримуються за рахунок коштів державного бюджету, а також комунальних підприємств, які здійснюють діяльність з: централізованого водопостачання та водовідведення; забезпечення належного зовнішнього освітлення; перевезення пасажирів електротранспортом; обслуговування повітряних суден; надання послуг з теплової енергії та гарячого водопостачання; функціонування спортивних споруд, забезпечення благоустрою парків, що перебувають у власності територіальної громади міста Чернівців; а також житлових ремонтно-експлуатаційних та інших підприємств, які забезпечують утримання будинків та прибудинкових територій, що перебувають у власності територіальної громади міста Чернівців, та бюджетних установ, що повністю утримуються за рахунок коштів бюджету міста Чернівців»,- підкреслив Сергій Безкровний.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях пропонує усім бюджетникам, які наступного року стануть платниками плати за землю, під час складання кошторису врахувати видатки на сплату податкових зобов’язань по платі за землю, повідомляє сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata