Студент-«контрактник» може повернути кошти за навчання

Як розповіла начальник відділу адміністрування доходів і зборів самозайнятих осіб ДПІ у м. Чернівцях Оксана Крамар: «отримати податкову знижку за навчання може або студент ВУЗу чи технікуму, або його батьки. Головне, щоб вони офіційно отримували заробітну плату та сплачували з неї податок на доходи фізичних осіб».

«На сьогодні своїм правом на податкову знижку вже скористались 844 мешканці Чернівців, які отримали з бюджету 1045,3 тис. грн. Серед них відшкодовували частину понесених витрат на навчання 684 чернівчанина на суму 747,2 тис. грн. Загалом на повернення коштів наразі претендують 868 чернівчан, які задекларували до повернення 1068,9 тис. грн. податку на доходи фізосіб»,- зазначила Оксана Олександрівна.

«Механізм відшкодування – простий. Для отримання коштів від держави громадянину необхідно заповнити декларацію про свої доходи та надати її до податкової інспекції. Якщо виникають запитання, проконсультуватися можна у інспектора. Водночас, громадянин повинен мати документи, що підтверджують факт сплати коштів, а також договір на навчання»,- повідомила посадовець.
Документи разом із декларацією необхідно подати до Центру обслуговування платників ДПІ у м. Чернівцях, що знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.

У декларації необхідно вказати розрахунковий рахунок, на який декларант бажає отримати кошти. У податковій інспекції перевіряють дані і протягом 60 діб громадянину повертають кошти.

Варто нагадати, що платник податків, який навчається в декількох навчальних закладах України, також має право скористатися податковою знижкою за навчання. Водочас, Податковим кодексом України не передбачено права на податкову знижку в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти.

І головне! Не проґавте таку можливість, адже компенсація податкової знижки – 2014 не переноситься на наступний 2016 рік. Це можна зробити лише у цьому – 2015 році.

peredplata