Експрес – огляд податкових змін та новацій, що набрали чинності з 1 вересня

З 1 вересня 2015 року – учасники АТО звільняються від сплати військового збору. Вказана норма викладена в Законі України від 18.06.2015 року № 548-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь у антитерористичній операції». Закон набув чинності 9 липня 2015 року та вводиться в дію через 2 місяці з дня набрання чинності.
Застосування пільги щодо оподаткування військовим збором можливо за умови підтвердження статусу учасників АТО, визначення яких здійснюється за порядком, розробленим Кабінетом Міністрів України.
З 1 вересня 2015 року – скасовано оподаткування пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України \”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту\”. Законом України від 17.07.2015р. №653 внесено зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб.
З 1 вересня 2015 року – школи та дошкільні заклади звільнили від сплати податку на нерухоме майно і плати за землю. Законом від 17.07.2015 року N654¬VIII встановлено, що будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг не являються об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Одночасно законом, з 1 вересня 2015 року, від сплати земельного податку звільняються дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.
З 1 вересня 2015 року – зростуть ціни на алкогольні напої. Підвищується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» від 17.06.2015 р. № 426.
Зокрема, оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросте до 175,96 гривень. Мінімальна роздрібна ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросте до 274,5 гривень.
З 1 вересня 2015 року – якщо не оскаржуєте податкові повідомлення – рішення, – платите без штрафів. До 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій за попередній (звітний) рік до 20 млн грн штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суми податкового зобов\’язання, які платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів із дня сплати податкового зобов\’язання.
Крім того, у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок пеня, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов\’язання.
Зазначена норма визначена п. 129.9 ст. 129 та п. 35 підр. 10 роз. ХХ Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України від 17.07.2015 р. N 655-VIII \”Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків».
З 1 вересня 2015 року – термін надсилання поштою декларацій скорочено до п\’яти днів. У разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов\’язаний надіслати таку податкову декларацію не пізніше ніж за п\’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.
Раніше, таке відправлення слід здійснити було не пізніше ніж за дес\’ять днів до закінчення установленого строку подання податкової декларації.
Така законодавча норма передбачена відповідно до Закону України від 17.07.2015 року № 655 -VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків»
З 1 вересня 2015 року – збільшено вартісний критерій основних засобів з 2500 грн до 6000 грн. Зазначена норма визначена п. 14.1.138 ст. 14 Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України від 17.07.2015 р. N 655-VIII \”Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків».
З 1 вересня 2015 року – новий порядок надання податкових консультацій. Платник податків може оскаржити до суду податкові консультації, які, на думку такого платника податків, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору. Якщо судом узагальнююча або індивідуальна податкові консультації будуть скасовані, нові роз’яснення норм податкового законодавства з урахуванням висновків суду надаються у термін 30 календарних днів із дня набрання законної сили рішенням суду. Зазначена норма визначена п. 14.1.138 ст. 14 Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України від 17.07.2015 р. N 655-VIII \”Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків».
З 1 вересня 2015 року – у штатному режимі запускається новий електронний сервіс ДФС «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».
Фізична особа – платник податків для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо сум своїх отриманих доходів та утриманих податків матиме можливість сформувати запит в електронному вигляді. Сформований запит підписується електронним цифровим підписом та відправляється на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».
За результатами обробки запиту на електронну адресу платника надходить відповідь, що містить відомості про суми доходів.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata