Реєстрацію наступника Папієва в Чернівецькій облраді скасовано

Центральна виборча комісія скасувала постанову Чернівецької обласної виборчої комісії, згідно якої наступником колишнього депутата облради, а тепер народного депутата Михайла Папієва в Чернівецькій облраді зареєстровано Іллю Курика.

Як відомо, Чернівецькою обласною виборчою комісією (ОВК) було визнано обраними і зареєстровано депутатами Чернівецької обласної ради 40 осіб із списку обласної організації Партії регіонів. 41-им в списку був Володимир Самойлов. Однак 31 липня комісія приймає рішення відмовити \”в реєстрації по багатомандатному виборчому округу за списком Чернівецької обласної організації Партії Регіонів, як наступного за № 41 депутатом Чернівецької обласної ради у зв’язку з тим, що він вибув з \”Партії Регіонів\”. Вже 18 серпня ОВК приймає рішення про реєстрацію депутатом кандидата під номером 43 в списку Партії регіонів Іллю Курика.

Однак, йдеться в постанові Центрально виборчої комісії (ЦВК) від 1 вересня, законодавством не передбачено прийняття територіальною виборчою комісією рішення про відмову в реєстрації у зв’язку з припиненням його членства в політичній партії, від місцевої організації якої його було висунуто кандидатом. Тому ЦВК скасувала ці постанови обласної комісії, так як встановила їх невідповідність законодавству України про місцеві вибори.

Адже відповідно до чинного законодавства, у разі коли депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинено на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії.

ЦВК також закликала Чернівецьку обласну виборчу комісію неухильного дотримуватись вимог виборчого законодавства та забезпечення реалізації виборчих прав громадян України під час підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Нагадаємо, що Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА» розпочало кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Чернівецькій області. Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata