У Чернівцях на день відмовляться від автівок

Місто Чернівці у цьому році першим серед українських міст офіційно долучилося до Європейського тижня мобільності, взявши на себе зобов’язання організувати для чернівчан тижневу програму заходів «Мультимодальності», які спонукатимуть зменшувати використання приватних автомобілів та збільшувати користування громадським транспортом, велосипедом, пішохідні прогулянки. Хартію Європейського тижня мобільності підписав міський голова Олексій Каспрук.

Європейський тиждень мобільності (ЄТМ) – це спосіб привернути увагу до того, що транспортну інфраструктуру міста потрібно розвивати раціонально і громадський транспорт, велосипед та піша хода є важливішими за автомобілі. Тому серед видатків міського бюджету пріоритетними повинні бути видатки на розвиток громадського транспорту, пішохідних зон та велосипедної інфраструктури.
Організатором ЄТМ у Чернівцях є Буковинська агенція регіонального розвитку та міська влада.

У Чернівцях на день відмовляться від автівок

У програмі ЄТМ у Чернівцях цього року два конкурси – соціального відео \”Чернівці – місто велосипедів\” та на визначення дружнього для велосипеда закладу. Відео роботи, що беруть участь у конкурсі \”Чернівці – місто велосипедів\” повинні розкривати тему використання велосипеда як зручного, раціонального, екологічного та здорового транспорту для міста, демонструвати переваги та задоволення від їзди на велосипеді: на роботу, навчання, в магазин, для вирішення буденних питань або ж навіть на побачення, вечірку чи в театр. Роботи можуть бути зняті любительськими засобами (телефон, фотокамери). Призери конкурсу отримують грошові винагороди. Також у додаткових номінаціях будуть подарунки від інфоспонсорів – вело аксесуари. Роботи на конкурс приймаються до 19 вересня, анкету можна знайти на сайті заходу www.etm.cv.ua.

З метою заохочення бізнесу до підтримки велосипедного транспорту за результатами конкурсу «Дружній до велосипеда заклад» відзначать ті заклади, велопарковки яких є зручними та надійними.

В рамках Тижня мобільності чернівчан запрошують долучитися до наступних заходів:
• фотовиставка\”Життя на двох колесах\”(13 – 30 вересня, Галерея Ратуші)
• велосніданок з пресою (16 вересня, 10.00, біля Ратуші)
• Школа правил дорожнього руху для велосипедистів, де надаватимуть практичні поради для поїздок велосипедом у Чернівцях (17 вересня , 19:00, галерея Ратуші)
• Велоніч (16 вересня, 20:00, Центральна площа – вулиця Руська – вул. Вінниченко – вул. Ковальчука – проспект Незалежності – вул. Героїв Майдану – Соборна площа)
• Велоквест ( 19 вересня)
• Велопарад дівчат ( 20 вересня)
• «День без авто» та Урбан-кафе (20 вересня, Театральна площа, 16.00)
• Кінопоказ \”Вело проти авто\” (21 вересня, 20.00, HORIZONT BUSINESS HUB)
• День «З велосипедом на роботу» ( 22 вересня).

Вперше у Чернівцях 18 вересня відбудеться День PAРKування – щорічна всесвітня кампанія, коли мешканці, митці та дизайнери перетворюють паркувальні місця в тимчасовий парк.

Усіх чернівчан 20 вересня о 16.00 запрошують на Театральну площу, де силами велоактивістів, митців, дизайнерів, підприємців буде розгорнуто перше чернівецьке Урбан кафе. Театральна площа стане пішохідною з вуличними кафе та зонами розваг, де можна буде не лише цікаво відпочити, але й подискутувати з мером як зробити громадський транспорт у Чернівцях більш комфортним, чи буде центр міста пішохідним, як розбудовувати міську велоінфраструктуру, а також дізнатися які заклади у Чернівцях визнано найбільш дружніми для велосипеда і хто став переможцем конкурсу соціального відео \”Чернівці – місто велосипедів\”. Усіх учасників конкурсів чекають цікаві призи та винагороди.

Довідково. Тиждень мобільності щороку з 16 по 22 вересня святкують у понад 5 тисячах міст Європи, щоб показати, що використання приватних автомобілів потрібно зменшувати, а використання громадського транспорту і велосипедів – збільшувати.

peredplata