ПРОТЕЗУВАННЯ УЧАСНИКІВ АТО ЗА КОРДОНОМ

Протезно-ортопедичними виробами підвищеної функціональності є вироби, які забезпечують безпечне і надійне їх функціонування триваліший час, мають покращені антропологічні, ергономічні та косметичні характеристики і дають можливість учасникам антитерористичної операції, які втратили функціональні можливості кінцівок:
виконувати фізичну роботу з підвищеними навантаженнями;
вести активний спосіб життя (заняття спортом, туризм тощо);
забезпечувати догляд за дітьми та особами, які втратили працездатність.
Держава здійснює оплату витрат на:
• протезування (ортезування) учасника антитерористичної операції (далі – АТО), який втратив функціональні можливості кінцівок, за кордоном;
• проїзд (крім квитків 1 класу та бізнес-класу), проживання (крім номерів підвищеної комфортності) та харчування учасника антитерористичної операції, який втратив функціональні можливості кінцівок, його супроводжуючої особи (в разі потреби) за кордоном.
Цим питанням займається Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (далі – Служба).
Для того, щоб отримати протезування (ортезування) за кордоном Вам необхідно подати такі документи:
• заява;
• копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
• копія документа, що підтверджує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
• направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, видане відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321, яке учасник отримує у структурному підрозділі з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчому органі міської, районної у місті (крім м. Києва) ради за зареєстрованим або фактичним місцем проживання (перебування);
• висновок військово-лікарської комісії про потребу у протезуванні (ортезуванні);
• витяг з історії хвороби;
• фото- та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів.
У разі коли до заяви додаються не всі необхідні документи, зазначені у цьому пункті, Служба повідомляє у триденний строк учасника антитерористичної операції, який втратив функціональні можливості кінцівок, або його законного представника про документи, які необхідно подати додатково.
Зверніть увагу! Право на отримання зазначеної допомоги на протезування (ортезування) однієї кінцівки за кордоном може бути використано учасником АТО, який втратив функціональні можливості кінцівок, лише один раз.
Вартість протезування (ортезування) однієї кінцівки за кордоном не може перевищувати 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня року, в якому прийнято Експертною комісією рішення про доцільність протезування (ортезування) за кордоном учасника АТО, який втратив функціональні можливості кінцівок.
Підготовка учасника АТО до протезування (ортезування) за кордоном здійснюється у клініці УкрНДІпротезування (м. Харків) або в інших закладах охорони здоров’я
Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Наталія
КАЗИМИР

peredplata