Лісгоспи Чернівецької області шукають нові шляхи заробітку через мораторій на експорт лісопродукції

Експорт необробленої лісопродукції з Чернівецької області отримував неоднозначні оцінки у фахівців та громади. Лісгоспи ж стверджували, що без продажу деревини закордонним покупцям не зможуть зводити кінці з кінцями. За зовнішньоекономічними контрактами лісогосподарські підприємства відправляли низькосортну деревину, на яку не було ринку збуту всередині країни. Десятирічний мораторій на продаж деревини за кордон, який нещодавно вступив у дію, покаже, яку ж роль насправді відіграє експорт в економіці лісового господарства, області та країни. Про це повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Лісгоспи Чернівецької області шукають нові шляхи заробітку через мораторій на експорт лісопродукції

Майже 170 мільйонів гривень – саме стільки отримали лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства за реалізацію продукції відповідно до закордонних угод упродовж 9 місяців 2015 року. Від продажу на внутрішньому ринку надійшло 179,4 мільйона гривень. При чому, в загальному обсязі реалізації питома вага експорту в кубометрах значно менша. Як наслідок, з введенням мораторію на експорт круглого лісу очікують на спад доходів лісгоспів Буковини. Наприклад, ДП «Путильське ЛГ» може щомісяця недоотримувати 2,5 мільйона гривень, про що на одній з нарад поінформував директор лісгоспу Петро Фрей. Майже стільки фінансових втрат попередньо прогнозують для підприємств і директори ДП «Берегометське ЛМГ» Микола Ракевич та ДП «Сторожинецьке ЛГ» Ігор Беленчук.

Вихід із ситуації, що складається на ринку деревини, лісгоспи бачать у модернізації власних переробних потужностей. Аби бути конкурентоспроможними лісгоспи області починають активно використовувати сушильні камери. Наприклад, ДП «Путильське ЛГ» вводить в експлуатацію вже друге сушильне устаткування. Модернізацію цехів провели і на ДП «СЛАП «Карпатський держспецлісгосп». Як повідомив директор підприємства Василь Бурак, деякі з лісопильних ліній планують запускати в роботу вже в дві зміни. У такому ж темпі виготовляти продукцію переробки прагнуть на ДП «Берегометське ЛМГ», де нещодавно модернізували нижній склад. ДП «Сторожинецьке ЛГ» також провело реструктуризацію переробки деревини та встановило другу сушильну камеру. Як зазначив директор лісгоспу Ігор Беленчук, продукція, виготовлена на модернізованому устаткуванню, відповідає усім вимогам, які ставлять покупці.

У лісгоспах кажуть, що модернізована переробка деревини допомагатиме вирішувати проблеми з вигідною реалізацією лісопродукції. Проте виготовляти пиломатеріали – одна справа, а знайти для них ринок збуту – вже зовсім інша.

Як зазначив перший заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий, Закон України щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді ініціювали приватні бізнес-структури, а позиція державних лісогосподарських підприємств при цьому не була врахована. Проте саме на останніх найближчим часом повною мірою впадуть негативні наслідки законодавчих змін. Лісівники не заперечують важливість прийняття цього Закону, проте наголошують наступне. Для того, аби від заборони експорту круглого лісу не постраждала економіка лісогосподарських підприємств, потрібен був хоча б перехідний період чи повноцінна державна стратегія.

peredplata