Міська довідка 109 у Чернівцях стала платною

Народна трибуна

Крик душі

«Скільки себе пам`ятаю, завжди користувалася міською телефонною довідкою безкоштовно. Навіть всі діти знали, що, набравши «09», а з недавнього часу – «109», можна дізнатися будь-який потрібний номер стаціонарного телефону – чи то медичного закладу, чи соціального, чи служби побуту, чи номер квартирного телефону когось із мешканців міста… Отож нещодавно я була прикро вражена, коли, звернувшись за телефоном міської довідки, почула від оператора, що одна інформація, надана службою «109», коштує… 80 копійок без ПДВ», – крик душі мешканки Чернівців з вулиці Гагаріна, інваліда ІІ групи загального захворювання Марії Миколаївни Міндрішори. – То виходить, що тепер і пенсіонери, і інваліди та загалом усі мешканці міста мають платити кошти, аби дізнатися потрібний номер телефону? Навіть за повідомлення номера своїх знайомих, які його, до прикладу, з якихось причин змінили? Чи телефону лікаря, поліклініки? Не усі ж користуються комп`ютерами, аби черпати інформацію з мережі «Інтернет». Поясніть, будь ласка, хто запровадив плату за найпотрібнішу та найдоступнішу інформацію? Таким чином, схоже, невдовзі платитимемо (якщо доживемо, звісно) за те, що просто ходимо вулицями міста, що дихаємо міським повітрям, зрештою!»

Писк влади

Як повідомила начальник відділу обслуговування населення Чернівецької філії ПАТ «Укртелеком» Наталія Анатоліївна Летуча, справді з 15 грудня цього року міська довідка стала платною. Вартість одного повідомлення – 80 коп. без ПДВ (з ПДВ – 96 коп.).

Із сайту компанії: «Послуга про номер телефону за повними даними в межах макрорегіону по фізичним та юридичним особам надається, коли абонент дзвонить за скороченим номером 109 і називає адресу абонента, прізвище, ім`я, по батькові або повну юридичну назву (прізвище), установу, телефон якої треба знайти». За словами Наталії Летучої, такий крок «Укртелекому» спрямований на збереження і мережі телефонів, і служби, адже подорожчала електроенергія та інші послуги. Але для малозабезпечених громадян існує пільговий, безкоштовний номер довідки, що складається з 10 цифр: 0 800 504 109.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata