Антимонопольний комітет у Чернівецькій області інфорує буковинців

Чернівецьким обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України за неподання інформації на вимогу голови тервідділення у встановлені ним строки оштрафовано декілька суб’єктів господарювання на загальну суму 37 856 тис. грн.

З метою виконання покладених на органи Антимонопольного комітету України обов’язків та завдань Чернівецьким тервідділенням були направлені вимоги про надання інформації декільком суб’єктам господарювання, а саме: ТОВ \”Метрудтранс\”, ТОВ \”Моноліттранскомпані\” та ФОП Тростнікову О.О. Проте, всупереч вимогам чинного законодавства України суб’єктами господарювання відповіді на вимоги надані не були. Деякі з них навіть оспорювали правомірність направлення їм вимог в судовому порядку. Суди як першої, так і апеляційної інстанцій підтвердили законність дій територіального відділення.
Відтак, рішеннями Адміністративної колегії Чернівецького обласного тервідділення такі дії відповідачів визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, а порушників зобов’язано сплатити до державного бюджету штрафні санкції в сумі 37 856 тис. грн.
Окремо необхідно зазначити, що сплата штрафу не звільняє від обов’язку надання запитуваної інформації на вимогу голови територіального відділення.
Користуючись нагодою, вкотре звертаємо увагу всіх господарюючих суб’єктів на наступні законодавчі норми.
Пунктом 5 частини першої статті 17 Закону України \”Про Антимонопольний комітет України\” (надалі – Закон) голову територіального відділення Комітету уповноважено при розгляді заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, проведенні перевірки та в інших передбачених законом випадках вимагати, зокрема, від суб\’єктів господарювання інформацію, в тому числі з обмеженим доступом.
Відповідно до статті 22 Закону вимоги, зокрема, голови територіального відділення Комітету в межах його компетенції є обов’язковими для виконання у визначені ним строки.
Відповідно до статті 221 Закону суб\’єкти господарювання, об`єднання, їх структурні підрозділи, філії, представництва, їх посадові особи та працівники, фізичні особи зобов\’язані на вимогу, зокрема, голови територіального відділення Антимонопольного комітету України, уповноважених ним працівників тервідділення подавати документи, предмети чи інші носії інформації, пояснення, іншу інформацію, в тому числі з обмеженим доступом та банківську таємницю, необхідну для виконання відповідним територіальним відділенням завдань, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції.

ЧЕРНІВЕЦЬКЕ ОБЛАСНЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ

peredplata