Містичний Галицький Шлях забирає життя?

Містичний Галицький Шлях забирає життя?Передмістя Чернівців оповите легендою про старе кладовище. За легендою, навпроти авто базару у Ленківцях, колись розташовувався єврейський цвинтар. Проте з розвитком цивілізації по кладовищу пролягла асфальтована дорога, і тепер ображені душі захоронених мстяться живим високою аварійністю на дорозі. Проте історикам не відомо про таке кладовище, хіба що це вимушені поховання розстріляних у сорокових роках євреїв. Якщо є свідки тих подій, просимо звернутися до нашої редакції.

Цвинтар на вул. Галицький Шлях не міг існувати через відсутність офіційного дозволу. За словами директора музею історії і культури євреїв Буковини Миколи Куліша, впродовж всього життя члени громади здавали кошти у «поховальна братство», за кошти якого згодом справляли похорон. Також кожна велика громада мала своє кладовище. Так, євреїв передмістя хоронили у Садгорі.

Згадки про старе єврейське кладовище є вже на картах ХIХ століття, але розташовувалось воно в сучасному центрі міста. Співробітникам музею вдалося знайти рештки старого єврейського цвинтаря в районі танка, в дворику однієї з фірм. У кущах бузини історики знайшли надбиті могили, а поруч –бетонну стіну, частина якої вимурувана з надгробних каменів. Як свідчать історичні джерела, це кладовище діяло аж до Другої Світової, поки не відкрили нове, яке зараз розташовується на вул. Зеленій.

Зараз інформація про старе єврейське кладовище проходить стадію перевірки. Працівники музею прагнуть, аби відділ охорони культурної спадщини міста признав статус кладовища. Проте це не означає, що його почнуть відновлювати, а землю у теперішніх власників заберуть. Тож людям хвилюватися не варто.

Містичний Галицький Шлях забирає життя? надгробний камінь на старому єврейському кладовищі

Містичний Галицький Шлях забирає життя? у цьому дворику знайшли залишки кладовища

Містичний Галицький Шлях забирає життя?

Бетонна стіна. Частина -викладена із надгробних каменів із цвинтаря.

Оксана Баланюк
Усі фотографії були надані музеєм історії і культури євреїв Буковини.

peredplata