Буковинські медики не виключають ймовірності початку другої хвилі грипу

Буковинські медики не виключають ймовірності початку другої хвилі грипуВ області не виключають можливість другої хвилі епідемічного підйому захворюваності на грип. Начальник Головного управління Держсанепідслужби в Чернівецькій області, Головний державний санітарний лікар Чернівецької області Наталія Гопко пояснює, що вдруге епідемія може бути зумовлена тими штамами грипу, які наразі циркулюють в області не надто інтенсивно – штам вірусу А/Н3N2 та вірус грипу типу В. Про це повідомляється на інформаційному сайті Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА.

«Ми не можемо говорити, що друга хвиля епідемічного підйому захворюваності на грип не відбудеться, оскільки в області дуже мало осіб щеплені від грипу. Також не можемо стверджувати, що вже досягли критичної маси тих, хто перехворів. Відтак гарантувати, що більше розповсюдження не буде, не можна», – відзначає заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА – начальник управління організації та розвитку лікувально-профілактичної допомоги населенню Марія Поліщук.

Також медичні фахівці підкреслюють, що значною мірою ймовірність повторного стрибка захворюваності на грип залежить від того, наскільки сумлінно мешканці області дотримуватимуться профілактичних заходів.

«Зважаючи на те, що очікується друга хвиля епідемічного підйому захворюваності на грип, доцільно зробити щеплення, – каже доктор медичних наук, професор кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет» Лорина Іванова. – Звичайно, найефективніше проводити імунопрофілактику на початку епідемічного сезону, проте, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, за необхідності щеплення від грипу можна зробити й впродовж підйому захворюваності. Вже на сьомий день після вакцинації в організмі починають вироблятись захисні клітини. Тобто через тиждень людина вже буде захищена від вірусу грипу. Тому є сенс щепитись навіть зараз».

Зі свого боку доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет» Галина Коваль додає, що регулярна імунізація населення від грипу може запобігти подібним спалахам хвороби в майбутньому.

«Усім відомо, що вакцина проти грипу діє тільки протягом одного року. Насправді впродовж року спостерігається активний імунітет, а вироблені антитіла клітини імунної пам’яті зберігають усе життя. Тому якщо регулярно щорічно щеплюватись від грипу, незабаром зможемо досягти того етапу, коли вже не буде високого рівня перевищення епідемічних порогів. Як це можна спостерігати в багатьох європейських країнах», – аргументує Г. Коваль.
Джерело: 0372

peredplata