Чи є на Буковині вакцина від сказу?

Чи є на Буковині вакцина від сказу?Нещодавно в місцевих ЗМІ з’явилася інформація про те, що в чернівецьких лікарнях немає вакцини від сказу. І не просто немає, а, мовляв, вона російського виробництва і тому скоро її взагалі не буде. І тоді укуси безпритульних собак стануть не просто небезпечними, а смертельно небезпечними. Чи так воно насправді? Спробуємо розібратися.

1. Вакцина від сказу на Буковині є

Як повідомив заступник начальника обласного Департаменту охорони здоров’я Юрій Миколайович Лесюк, наразі в лікувальних закладах Чернівеччини є в наявності 347 доз. Оскільки курс лікування складається з шести ін’єкцій, то цього, що є зараз, вистачить для лікування понад 50 буковинців. А оскільки масової епідемії сказу в нас, на щастя, немає, то цього – до наступних поставок з Міністерства – має вистачити.

2. Безпосередньо в Чернівцях вакцини від сказу немає

Наразі ситуація склалася таким чином, що в одних лікарнях препарат закінчився, а в інших його залишилося забагато. В той час як в Новоселицькому районі накопичилося близько 140 доз, в чернівецькому травмпункті на Фастівській вакцини немає зовсім. Тому в Департаменті охорони здоров’я пообіцяли найближчим часом підписати наказ про перерозподіл ліків між закладами.

3. Вакцина від сказу – українського виробництва

Виробляє ліки підприємство ТОВ «Фарма Лайф», яке є львівським. Саме тому проблем і перебоїв із поставкою вакцини на державному рівні виникати не повинно.

Але:
Паніка виникла не на порожньому місці. І проблема дійсно існує. Проте вона пов’язана не зі сказом. Певний час тому Міністерство охорони здоров’я приєдналося до економічної блокади і оголосило про припинення закупівлі біологічних препаратів, в т.ч. й вакцин російського виробника. В результаті в країні виник дефіцит анатоксину – препарату, який використовують для профілактичного лікування правця та дифтерії, а також при ботулізмі. І поки Міністерство шукає шляхи вирішення проблеми і торгується з постачальниками з інших країн, ситуація погіршується, доходить навіть до летальних випадків. Також наразі серед дефіцитних препаратів – зміїні протиотрути. Проте до укусів скажених собак це все не має жодного стосунку.

Довідково:
Сказ (гідрофобія) – вірусна інфекція, яка передається від тварини до людини через слину, тобто через укус. Потребує негайного лікування (хоча інкубаційний період хвороби досить тривалий – 1-2 місяці).

Ботулізм – бактеріальна інфекція; бактерія-збудник розвивається в середовищі, де відсутній кисень, а також при гнитті. Тобто заразитися ботулізмом через слину тварини неможливо, хоча можливо при контакті з трупом тварини. Найчастіше ботулізм виникає при вживанні зіпсованих продуктів харчування. Інкубаційний період – 1-2 доби, проте на початках і при легких формах можна лікувати людину симптоматично.

peredplata