ПРАВО ІНВАЛІДІВ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВТОМОБІЛЯМИ

Ставлення до громадян з обмеженими можливостями здоров´я є характерною ознакою цивілізованості держави та її демократичності.
Інваліди потребують соціальної допомоги і соціального захисту, а також виконання з боку держави відповідних заходів для забезпечення їх законодавчо визначених прав.
Однією із основних та доволі гострих проблем соціальної захищеності інвалідів на сьогодні є забезпечення автомобілями.
Одним із шляхів створення безбар’єрності є забезпечення інвалідів та дітей-інвалідів з вираженими порушеннями опорно-рухового апарату технічними та іншими засобами реабілітації, в тому числі автомобілями, безкоштовно або на пільгових умовах .
На цей час інваліди та діти – інваліди забезпечуються автомобілями відповідно до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.06 №999 (зі змінами).
Підставою для забезпечення інвалідів автомобілями є заява, перелік визначених документів та висновок обласної медико-соціальної експертної комісії про наявність у інваліда медичних показань для забезпечення автомобілем і наявність або відсутність протипоказань до керування ним.
Незалежно від медичних показань мають право на забезпечення автомобілями:
– інваліди війни І групи по зору або без обох рук;
– інваліди з куксами обох ніг і рук;
– інваліди І та ІІ групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок з інвалідності зЧорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.
Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї ( категорія І).
Інвалідам АТО має бути забезпечене позачергове безоплатне забезпечення автомобілем, виплата компенсації на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування.
Для забезпечення автомобілями діти-інваліди беруться на облік після досягнення ними п’ятирічного віку. У разі досягнення 18 річного віку вони підлягають повторному огляду для підтвердження медичних показань для забезпечення автомобілем.
Після смерті інваліда / дитини-інваліда автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід / дитина-інвалід був забезпечений через Головуправління соцзахисту населення, за бажанням членів сім\’ї, спадкоємців інвалідів передається їм у власність безоплатно за рішенням Мінсоцполітики. У разі відсутності членів сім\’ї, спадкоємців або у разі їх небажання отримати автомобіль – такий автомобіль повертається головному управлінню соцзахисту населення.
До членів сім\’ї інваліда належать громадяни України, які проживають разом з ним, пов\’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов\’язки на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, опіки або піклування над неповнолітніми дітьми, а також на інших підставах, які не заборонені законом і не суперечать моральним засадам суспільства, та місце проживання яких зареєстровано в Україні в установленому законодавством порядку.
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata