Новини законодавства: відтепер в Україні не буде свідоцтв про право власності

Новини законодавства: відтепер в Україні не буде свідоцтв про право власностіНова редакція Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно», що набрала чинності 01 січня 2016 року , не містить поняття «свідоцтво про право власності на нерухоме майно», порядку та випадків їх видачі. Іншими словами , правовстановлюючі документи у вигляді свідоцтв про право власності , що видавались державними реєстраторами, більше не видаються.
Відтепер право власності підтверджується не паперовим носієм із та-кими звичними для суспільства реквізитами (підписом, печаткою, викорис-тання спеціального бланку), а записом у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Звідси і випливає , що за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, відповідно до статті 21 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно», громадяни тепер можуть отримати:
– рішення державного реєстратора;
– інформація з Державного реєстру прав (в електронній чи паперовій формі).
Така інформація з Державного реєстру прав надається у формі інформаційної довідки на аркушах паперу форматом А4 (210 х 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставлення підпису та печатки державного реєстратора прав на нерухоме майно.
Кожна інформаційна довідка містить спеціальний QR-код, що дозволяє полегшити використання інформації з відповідної довідки та забезпечити необхідний ступінь її безпеки.
Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, що видані державними реєстраторами до 01 січня 2016 року , а також широка система свідоцтв, що видавались органами місцевого самоврядування чи місцевими державними адміністраціями, різними органами приватизації та їх дублікати визнаються державою дійсними та є правовими підставами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
Запровадження бездокументарного підтвердження права власності на майно, враховуючи розвиток євроінтеграційних процесів в Україні, є логічним явищем, відступом від радянського рудимента . Відтак для прикладу, у Швейцарії записом у реєстрі нерухомості презюмується дійсність правочину та служить вагомим доказом правового становища об’єкта нерухомого майна.
Тому власникам нерухомості, які ще не внесли свої права до Державного реєстру безумовно краще офіційно підтвердити державою факт власності, адже відповідно до ст. 3 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації, де держава гарантує об’єктивність, достовірность та повноту таких відомостей.
А завдяки принципу публічної відкритості реєстру нерухомості влас-ники завжди можуть перевірити наявність таких записів про власніть.

Т. Пендюр, головний спеціаліст відділу державної реєстрації речових прав на
нерухоме майно Чернівецького міського управління юстиції

peredplata