З 1 січня нові податкові правила

З 1 січня 2012 року розпочинається кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2011 року

Статтею 67 Конституції встановлено, що кожен громадянин зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом і щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.
Декларування у 2012 році доходів фізичних осіб пов’язано з виконанням платниками податку вимог розділу IV Податкового кодексу України, згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), або мають право подати декларацію для отримання повернення з бюджету.

Платник податку зобов’язаний подавати податкову декларацію відповідно до Податкового Кодексу або інших законів України.

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи:
– виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;
– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
– у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Термін декларування доходів фізичних осіб – до 1 травня 2012 року

З 1 січня податкові накладні, в яких сума ПДВ складає понад 10 тис.грн., підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі
Податковим кодексом України встановлено, що з 1 січня 2012 року в Єдиному реєстрі мають обов’язково реєструватися податкові накладні із сумою податку на додану вартість понад 10 тис.грн.

Також, до Єдиного реєстру включатимуться податкові накладні незалежно від розміру податку в одній податковій накладній, виписаній при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України (пункт 11 розділ XX \”Перехідні положення\”).
Податкові накладні, не занесені до Єдиного реєстру, позбавляють права покупця на податковий кредит з ПДВ
Реєстрація податкових накладних або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше двадцяти календарних днів, наступних за датою їх виписки.

1 січня мінімальна заробітна плата – 1073 гривні

Це на 69 гривень більше ніж у січні минулого року.

Також впродовж 2012 року мінімальна заробітна плата буде складати: з 1 квітня – 1094 гривні, з 1 липня – 1102 гривні, з 1 жовтня – 1118 гривень, з 1 грудня – 1134 гривні.

Зазначені розміри мінімальної зарплати на поточний рік встановлено статтею 13 Закону України № 4282-VI «Про Державний бюджет України на 2012 рік».
Роботодавці зобов’язані проводити виплату заробітної плати найманим працівникам за відпрацьований місяць в розмірі не менше вище зазначеного. За порушення цієї норми законодавство передбачає відповідальність.

Застосування спрощеної системи оподаткування: подання заяви,
терміни та порядок сплати єдиного податку

Фізичні особи – підприємці, які прийняли рішення працювати на спрощеній системі оподаткування, у термін не пізніше 25 січня 2012 року подають до органів ДПС відповідну заяву про застосування спрощеної системи.
Термін подання такої заяви встановлено „Прикінцевими та перехідними положеннями” Закону України від 4 листопада 2011 року № 4014-VI „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності”.
Також звертаємо увагу, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок за січень 2012 року шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 січня 2012 року.
Терміни сплати єдиного податку встановлено статтею 295 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі – ПКУ). Згідно з п.295.1 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.
Платники єдиного податку третьої і четвертої груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.
Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

Інформація підготовлена відділом масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

peredplata