Офіційно: \”благодійні\” внески в лікувальних закладах не можуть виражатися фіксованою сумою

Це підтверджують в Департаменті охорони здоров\’я

Останнім часом в суспільстві піднялася тема щодо благодійних внесків у лікарнях. Це почалося після відвідин Комісією обласної ради з питань охорони здоров\’я, праці та соцзахисту Чернівецького обласного онкологічного диспансеру (детальніше читайте і дивіться за посиланням: http://chas.cv.ua/31533-oblasna-deputatska-komsya-oglyanula-onkologchniy-klnchniy-dispanser-foto-vdeo.html) і одразу викликала обурення в громадськості.

Зрозуміло, що фінансове забезпечення та бюджетна підтримка державних лікувальних закладів залишає бажати кращого. Проте ні про які фіксовані \”такси\” не може бути й мови.

– Благодійні внески не можуть виражатися фіксованою цифрою, – заявила сьогодні на засіданні комісії з майнових питань голова комісії Любов Годнюк. Присутні на засіданні працівники Департаменту охорони здоров\’я Чернівецької ОДА це підтвердили. Те ж бачимо і в законодавстві – відповідна постанова Кабміну (No 1222 зі змінами) стверджує те, що прийом благодійних внесків відбувається виключно на добровільній основі і ні в якому разі не повинен братися як плата за надання установою послуг.

Але на жаль, на ділі маємо фіксовану систему розцінок – і йдеться не лише про онкологічний диспансер, де вимагають 80 гривень за аналіз крові, а 180 – за рентген-плівку, – ні, така сама ситуація у більшості лікувальних закладів. При чім вона настільки вкорінилася в свідомість самих лікарів і стала нормою, що стає навіть страшно. Зокрема, на тому ж таки засіданні майнової комісії всіх присутніх прикро подивував доцент кафедри онкології, променевої діагностики та променевої терамії БДМУ Олександр Петрович Пересунько. Який заявив, що, мовляв, 80 гривень – то не гроші, і ніхто ними не вдавиться. Детальніше – дивіться на відео:

peredplata