Багатії і злидарі Чернівецької міської ради

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії \”Стеж за грошима\” проаналізував декларації депутатів. Тепер журналісти легко зможуть виявити потенційну корупційну складову або залежність міських обранців від спеціальних інтересів, а не від волі виборців. До уваги були взяті офіційно задекларовані доходи депутатів Чернівецької міської ради за 2014 рік.

Міська рада нинішнього скликання нараховує 7 мільйонерів, найбагатші з яких забудовники і увійшли до депутатської комісії питань земельних відносин, архітектури та будівництва. Останнє може спричинити конфлікт інтересів бізнесу депутатів та громади.

Найбагатшим депутатом, згідно поданої декларації за 2014 рік, є Олександр Пуршага, перший номер в списку ВО \”Батьківщина\” на місцевих виборах у жовтні 2015 року та кандидат в мери Чернівців (зайняв підсумкове третє місце серед 15 кандидатів). Сукупний річний дохід його сім’ї склав понад 3,5 млн. Власне ж сам декларант заробив за 2014 рік 55 тис грн, а члени сім’ї – решту, тобто понад 3,5 млн грн. Цікаво, що майже половину з цієї суми склали \”дарунки, призи, виграші\” – 1,6 млн грн і майже 2 млн грн – це дохід від підприємницької діяльності.

Згідно даних сайту Міністерства юстиції України, Лілія Пуршага (скоріш за все, дружина депутата, оскільки в його декларації зазначено: дружина – Пуршага Л.В.) займається \”організацією будівництва будівель\” згідно основного КВЕДу. Варто зазначити, що сам депутат міської ради працює начальником управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, а до цього також провадив підприємницьку діяльність в сфері будівництва (17 червня 2014 року припинив здійснювати підприємницьку діяльність). Але і це ще не все. Згідно даних того ж таки Мін’юсту, Вадим Олександрович Пуршага (в декларації вказано: син – Пуршага В.О.), який, скоріш за все, є однією і тією ж особою, також займається підприємницькою діяльністю в сфері будівництва (згідно КВЕДів може займатись продажем будівельних матеріалів та ін.). Свою діяльність син депутата зареєстрував в квітні 2014 року, за два місяці до того, як батько припинив свою. Як бачимо, сім’я Олександра Пуршаги, як і він сам, активно займається питаннями будівництва.

Також сім’я депутата володіє декількома земельними ділянками як в самих Чернівцях, так і в районах області (примітною є ділянка в с. Годилів), житловим будинком та квартирою.

Автопарк Олександра Пуршаги складається з трьох Мерседесів, серед яких і ML350 (2010 року випуску), середня вартість яких коливається в межах 700 тис грн – 1 млн грн. Сім’я володіє новеньким Toyota Auris 2014 року та кросовером марки Лексус. Як депутат міської ради Олександр Пуршага увійшов до постійної комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва.

Другий багатій нинішнього скликання міської ради – Ромео Скрипа, депутат від Блоку Петра Порошенка \”Солідарність\”. Його сукупний дохід склав дещо більше 3 млн. гривень. Ромео Скрипа також працює в будівельній галузі згідно даних сайту Мінюсту. Також депутат очолює будівельну фірму \”Ромтіс Буд\”, яку заснував у 2011 році разом з Тітусом Скрипою (ймовірно, батько депутата). Основна стаття доходів – відчуження від рухомого та нерухомого майна, яка склала 2,8 млн грн. Серед нерухомого майна депутат володіє трьома земельними ділянками та двома квартирами. Також депутат володіє відносно новим джипом Toyota Land Cruiser Prado та двома вантажівками. Ромео Скрипа входить до постійної комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва, як і найбагатший депутат міськради Олександр Пуршага.

Третім за рівнем доходу став депутат від \”Рідного міста\” Валерій Найдиш, який за 2014 рік задекларував загальний дохід в 2,5 млн грн. Він також увійшов до комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва. Стосовно структури доходів його сім\’ї, то вона повністю складається із провадження підприємницької діяльності – 1,5 млн грн склав дохід членів сім\’ї і ще майже один мільйон його особистий. Валерій Найдиш володіє земельною ділянкою та двома об’єктами іншого нерухомого майна, а у власності членів сім\’ї перебувають ще одна земельна ділянка, два житлових будинки та ще два інших об’єкта нерухомого майна. Також депутат володіє чималим автопарком: Мерседес S-класу та Мерседес Віто, так звана \”малолітражка\” Фольксваген Поло, два авто Рено Канго, а також 3 вантажні авто марки Мерседес. Члени його сім\’ї володіють ще трьома авто.

Наступний депутат-мільйонер Олександр Ставчанський, який обраний від \”Об’єднання \”Самопоміч\”. Будучи приватним підприємцем, він займається ремонтом автотранспортних засобів (згідно основного КВЕДу). За 2014 рік особистий дохід депутата склав майже 2,2 млн. гривень, який він здобув, займаючись виключно підприємницькою діяльністю. Жодного іншого рухомого чи нерухомого майна депутат не зазначив. Члени сім’ї (дружина і новонароджена донька) також за 2014 рік доходів не отримували і майном не володіють. Олександр Ставчанський входить до комісії з питань гуманітарної політики.

Топ-5 чернівецьких депутатів мільйонерів завершує очільник фракції \”Рідне місто\” в міській раді – Василь Продан. Сукупний дохід його сім\’ї склав дещо більше 1 млн грн. Майже один мільйон депутат заробив від провадження його підприємницької діяльності (сфера торгівлі на \”Калинівському ринку\”) і ще 173 тис грн склав дохід членів його сім\’ї. Нагадаємо, що дружина депутата Оксана Продан – депутат Верховної ради України 7-го скликання від УДАРу і нинішнього 8-го – від Блоку Петра Порошенка \”Солідарність\”. У власності депутата є 3 квартири і ще 2 квартири – у членів сім\’ї (ймовірно у власності дружини, порівнюючи їхні декларації). Також у власності Василя Продана перебуває два кросовери Toyota (обидва 2011 року випуску). В декларації зазначено, що сам депутат вніс до статутного капіталу організації 367 тис грн, а члени сім\’ї 1,5 млн грн. У міській раді депутат входить до комісії з питань бюджету та фінансів.

І ще два депутати міської ради, які вказали сукупний дохід сім\’ї більше одного мільйона гривень – Ярослав Петришин, обраний від \”Громадського руху \”Народний Контроль\” та Василь Максимюк від Блоку Петра Порошенка \”Солідарність\”. Ярослав Петришин є директором ТОВ \”Цифра Трейд\”, яке зареєстроване в Дніпропетровській області (власником є інша особа). З його сторінки в соціальній мережі facebook можна довідатись, що він – власник відомої чернівчанам мережі магазинів цифрової техніки \”Німфа\”. Його дохід складає близько 92 тис. грн., а дохід членів сім\’ї від провадження підприємницької або незалежної професійної діяльності понад мільйон гривень. Дивно, але в реєстрі фізичних-осіб підприємців ні його, ні дружини ми не знайшли. Серед іншого майна у власності депутата є квартира та два автомобілі марки Skoda і один Opel. Ярослав Петришин є членом депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та охорони навколишнього середовища.

Як зазначалось вище, останнім мільйонером серед депутатів міської ради є Василь Максимюк. Він є співзасновником та керівником приватного підприємства \”Агро-бізнес\”, володіє також однією земельною ділянкою та житловим будинком. Сім\’я ж володіє одним автомобілем. Також півмільйона гривень знаходиться на банківських рахунках депутата. У міській раді Василь Максимюк працює в комісії з питань бюджету та фінансів.

Окрім багатіїв у раді є й злидарі. До цього списку входять ті, хто задекларував нижчий дохід, аніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Єдиною депутаткою, яка задекларувала \”нулі\” в декларації за 2014 рік, стала Юлія Цуркан, обраниця від ВО \”Свобода\”. Це також і наймолодша депутатка, їй на даний момент 18 років. Юлія Цуркан є студенткою ЧНУ ім. Юрія Федьковича. \”Нулі\” в деклараціях завжди викликають питання: адже якщо депутатка навчається на державному замовленні, то мала б вказати стипендію, а якщо на приватній основі, то за який кошт вона сплачує рахунки за навчання. Бо жодного іншого члена сім\’ї Юлія Цуркан не вказала. Про це ми і поцікавились у депутатки: \”Я за 2015 рік отримувала стипендію перші 5 місяців, от вношу в наступну декларацію якраз. В 2014 рік я також навчалась на державному замовленні, але в мене помилка при заповненні декларації. Єдине ось стипендію не вказала. Я вперше заповнювала декларацію, то так вийшло. Оскільки я повнолітня, то мені сказали, що вказувати тільки себе. І я не заміжня\”. В міській раді депутатка працює в гуманітарній комісії.

Загалом в Чернівецькій міській раді 7 депутатів, які задекларували доходи нижчі, аніж прожитковий мінімум. Окрім Юлії Цуркан це ще один \”свободівець\” – Андрій Ілюк, який є також представником студентства, на даний момент йому 21 рік. Власні майже 20 тис грн доходу Андрій Робертович отримав як заробітну платню, а сукупний дохід ще трьох членів (батьки та брат) загалом склав 36 тис грн, що є не достатнім для забезпечення прожиткового мінімуму сім’ї з 4 осіб. Сім\’я депутата володіє однією земельною ділянкою та будинком на ній, двома квартирами, а також двома автомобілями. В міській раді Андрій Ілюк обрав, напевне, найближчу відповідно до свого фаху комісію з питань законності, прав і свобод людини, регламенту, депутатської діяльності, етики та запобігання корупції, адже він студент Чернівецького юридичного інституту НУ \”Одеська юридична академія\”.

Комісію з питань економіки, підприємництва, інвестицій та туризму очолив Андрій Брязкало, депутат від \”Об’єднання \”Самопоміч\”. Згідно декларації за 2014 рік, сім\’я депутата отримала дохід в 26 тис грн, що є нижчим прожиткового мінімуму для сім\’ї депутата, яка складається з трьох осіб. Весь дохід був отриманий як заробітна плата на посаді директора ТОВ \”Бізнес-центр \”Буковина\”. Власником цієї фірми є інший депутат міської ради – Валерій Чинуш, який є тестем Андрію Брязкалу (сам Валерій Чинуш в цьому скликанні міської ради є депутатом від \”Рідного міста\”, а в попередніх двох обирався від \”Нашої України\”). Проте низький дохід не завадив депутату придбати автомобіль Mercedes G500 за 192 тис грн, як зазначено в декларації та утримувати автомобіль дружини Mazda CX-7. Ми поспілкувались з депутатом стосовно його декларації: \”Така от ситуація, бачите. І це два роки тому. Зараз не краще. Автомобіль був придбаний у кінці 2012 на початку 2013 року. Так як це моя перша декларація, то треба була вказати автомобіль і за скільки був придбаний, неважливо коли. Або декларація неправильно була заповнена. Звичайно, що коштів на утримання тоді (в 2014 році) не вистачало, у 2015 ситуація інша. Дружина вже зареєстрований підприємець й доходи інші\”.

Інший депутат-злидар – Артур Мунтян, який є сином голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна та директором ТОВ \”Чернівецькі хлібобулочні вироби\”. Проте, як свідчать задекларовані доходи, керівна посада не є такою вже прибутковою. Артур Мунтян отримував в 2014 році на 311 грн в місяць більше, аніж вище згаданий депутат Андрій Брязкало (обидва займають посади директорів підприємств). Сім\’я Артура Мунтяна володіє також двома земельними ділянками і двома вантажними автомобілями марки Mercedes. Артур Мунтян пішов по партійним стопам батька і є депутатом від «Батьківщини», а в міській раді працює в комісії з питань бюджету та фінансів.

Ще одним депутатом фракції \”Батьківщина\”, який задекларував менші доходи, аніж прожитковий мінімум, є Валерій Казимірович. Працює депутат на посаді директора контори матеріально-технічного постачання \”Облкооппостач\”, яка йому принесла дохід у 2014 році в сумі 29100 грн (2425 грн в місяць). У декларації депутата навпроти доходів дружини поставлені пропуски, тому це і є всім задекларованим доходом сім\’ї. Депутат разом з дружиною володіє двома квартирами, гаражем та автомобілем ВАЗ 21073. В міській раді Валерій Казимірович опікується питаннями гуманітарної політики у відповідній комісії.

Загалом дві із шести комісій міської ради очолюють депутати, які задекларували дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум. Це Андрій Брязкало, який очолює комісію з питань економіки, підприємництва, інвестицій та туризму, про якого ми вже згадували. Юлія Сафтенко – перший номер списку \”Громадського руху \”Народний Контроль\”, голова комісії питань законності, прав і свобод людини, регламенту, депутатської діяльності, етики та запобігання корупції. Депутатка задекларувала у 2014 році майже 17 тис власних доходів ( і ще 6400 грн доходів чоловіка), що є значно нижчим за прожитковий мінімум, враховуючи ще наявність двох дітей в сім\’ї. І жодного іншого майна, чи грошових вкладень в декларації депутатки не вказано. Звичайно ж могли виникнути питання про повноту наведених даних в декларації, але Юлія Сафтенко повідомила нам, що все вірно зазначила у своїй декларації. \”Буду чесною. Я думаю, що так як я, живе пів України. В мене загострене відчуття справедливості, тому я нічого не можу приховати і те, що вказано в декларації – це щира правда. На жаль, виходить так, що на той час були живі ще дві мої бабусі, тепер одну свою бабусю я похоронила. Слава Богу ще жива моя мамочка. От так і викручуємося. В чоловіка доходи не були дуже стабільними, але він, як і всі українські мужчини, крутиться, думає, де заробляє ту копійку. Але хочу сказати, що ніяких доходів я не приховувала, фактично це, можна сказати, є виживання. Додаткових надходжень в мене не має, але Слава Богу, що в мене є родина і ми тримаємось купи і один одному допомагаємо чим можемо. Так і живемо\”.

І ще однією депутаткою, яка заробила у 2014 році менше, ніж прожитковий мінімум, є представниця \”Рідного міста\” Тетяна Бешлей. Депутатка є сестрою голови комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва – Володимира Бешлея, також депутата від партії \”Рідне місто\”. Місце роботи Тетяна Бешлей не зазначила, а з доходів у 2014 році отримала тільки 7200 грн аліментів. Жодного іншого майна чи заощаджень депутатка не вказала.

\”Ми аналізуємо декларації депутатів, щоб громадяни могли побачити чи відповідає рівень життя депутатів рівню їх доходів, чи не приховали вони чогось від декларування. У малому місті депутат як на долоні, і дурити громаду не варто. Тому депутати повинні відповідально ставитися до звітування, якщо хочуть отримати реальну підтримку та довіру людей\”, – каже Віта Думанська, керівник кампанії \”Стеж за грошима”.

Слід нагадати, що в Чернівецькій міській раді сьомого скликання є 42 депутати, у шостому скликані було 61.

Рух ЧЕСНО і далі стежитиме за грошима через декларації та за тим, чи відповідає стиль життя наведеним цифрам. Також будемо аналізувати відвідування депутатів і повідомляти про прогульників Чернівецької міської ради. Результати моніторингу відвідуваності депутатів міської та обласної ради рух ЧЕСНО оприлюднив перед місцевими виборами. З-поміж чинних депутатів є троє прогульників: Валерій Чинуш, Юрій Ткачук – обидва представники \”Рідного міста\”, Андрій Кавуля, представник Блоку Петра Порошенка \”Солідарність\”, який був відсутній на засіданнях сесій і комісій через добровільну службу в зоні АТО.

Також нагадуємо депутатам місцевих рад, що відповідно до статті 12 Закону України \”Про засади запобігання і протидії корупції\” вони зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік. Позитивним є приклад нашої столиці, оскільки декларації депутатів Київської міської ради викладені на сайті у вільному доступі.

Автори: Андрій Кучуран, координатор Громадського руху ЧЕСНО в Чернівцях

peredplata