Чернівчан закликають активізувати створення ОСН

Сім органів самоорганізації населення легалізовано шляхом повідомлення у Чернівцях станом на 1 квітня цього року. Ще п’ять органів самоорганізації населення перебувають в стадії легалізації. Зокрема до міської ради звернулась ініціативна група, яка ініціює утворення органу самоорганізації населення мікрорайону «Рогізна», до якого увійде декілька раніше діючих комітетів.

Відповідно до діючого законодавства орган самоорганізації населення обирається терміном на строк повноважень відповідної ради, якщо інше не передбачено рішенням ради чи положенням про орган самоорганізації населення.

У зв’язку із закінченням терміну повноважень районних рад 29 жовтня минулого року міська рада всім раніше діючим органам самоорганізації населення міста Чернівців надала дозвіл на створення ОСН (рішення від 29.10.2015 № 1760 «Про надання дозволу на створення органів самоорганізації населення») .

Відповідно до закону завершальним етапом створення ОСН є легалізація. Це обов\’язковий захід, оскільки лише після нього орган самоорганізації населення може вступати у правовідносини з місцевою владою та іншими організаціями, розпочинає здійснювати свої повноваження.

Закон визначає два можливі способи легалізації ОСН – реєстрація та повідомлення про заснування. Наслідком реєстрації є набуття ОСН статусу юридичної особи.

Для легалізації органу самоорганізації населення необхідно провести збори (конференцію) жителів за місцем проживання за умови, якщо в них взяли участь (було представлено) не менше половини жителів відповідної території, які мають право голосу. На зборах (конференції) обов’язковою є також участь представника Чернівецької міської ради.

Для легалізації органу самоорганізації населення шляхом повідомлення обраному керівнику потрібно направити до виконавчого комітету Чернівецької міської ради письмове повідомлення про створення органу самоорганізації населення разом із необхідними документами:

– протоколом зборів (конференції) жителів за місцем проживання;
– положенням, затвердженими зборами (конференцією) – у 2-х примірниках (у разі реєстрації);
– персональним складом членів ОСН із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, року народження, місця помешкання.

Ефективність роботи органів самоорганізації населення залежить від їх уміння налагодити тісні зв’язки, ділове співробітництво у першу чергу з депутатами та іншими органами місцевого самоврядування, установами, організаціями, зокрема, навчальними, культурно-освітніми закладами,підприємницькими структурами, правоохоронними органами, громадськими організаціями, іншими об’єднаннями громадян, які діють на відповідній території.

Мешканців міста закликають активізувати роботу із створення ОСН,оскільки саме ця форма об’єднання громадян дозволяє їм найбільш ефективно долучитися до розвитку територій міста, їх благоустрою та впорядкування з метою формування найбільш сприятливого середовища для проживання.
Всі роз’яснення та необхідні рекомендації для проведення зборів (конференції) зі створення ОСН можна отримати у відділі організаційної роботи та контролю Чернівецької міської ради за т. 55-08-61 або у каб. 214 Чернівецької міської ради за адресою: пл..Центральна, 1.

Довідково.
У Чернівцях станом на 1 квітня ц.р. легалізовано наступні органи самоорганізації населення :
Квартальний комітет № 23, який діє на території: вул.Учительська (від № 64 та від № 67 до кінця), вул.Байкальська, вул.Кленова, 1-й, 2-й провул.Учительський, провул.Байкальський. Голова комітету Лисак Гаврило Матвійович;
– Вуличний комітет вулиці Коломийської. Голова комітету Нагнибедюк Тамара Дмитрівна;
– Квартальний комітет № 22, діє на території вулиць: Северина Івана, Карбулицького Іларія, І та ІІІ провулку Карбулицького Іларія. Голова комітету Василов Віталій Володимирович;
– Квартальний комітет вулиць Чигиринської, Деснянської, Майкопської. Голова комітету Сохацька Любов Павлівна;
– Будинковий комітет будинку № 1 А на вулиці Оренбурзькій. Голова комітету Гріщук Анатолій Васильович;
– Будинковий комітет будинку № 251 на вулиці Руській. Голова комітету Лобанов Віктор Дмитрович;
– Будинковий комітет будинку № 95 на вулиці Л.Кобилиці. Голова комітету Гафійчук Рімма Іванівна.
Крім того, на території міста зареєстровано три комітети, які пройшли державну реєстрацію юридичної особи:
– Комітет мікрорайону «Ленківці». Голова комітету Сорохан Любов Григорівна;
– Будинковий комітет будинку № 3 на вулиці Хотинській, 4 Д. Голова комітету Коцюбан Інна Василівна;
– Будинковий комітет будинку № 3 Г на вулиці Кишинівській. Голова комітету Карітнюк Євгенія Анатоліївна.

peredplata