Звільнення у запас першої групи військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час четвертої хвилі мобілізації

Всі демобілізовані мають право на відшкодування вартості проїзду з зони АТО до місця проживання це питання зазначене в Указі Президента України 25 березня 2016 року № 115/2016 «Про звільнення в запас військовослуж¬бовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, призваних відповідно до Указу Президента України від 21 липня 2014 року № 607 та під час першої черги часткової мобілізації відповідно до Указу Президента України від 14 січня 2015 року № 15», а також визначено у Постанові Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 155 «Про затвердження Порядку відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців та членів їх сімей, їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом».
У цій постанові визначається Порядок відшкодування витрат, пов’язаних з перевезенням військовослужбовців. Також проводиться інформування особового складу з цього питання. При звільненні в запас військовослужбовці повинні отримати комплект документів, що включає військовий квиток із записами про участь в боях і походах, участь в АТО. Ця інформація буде потрібною, наприклад, при оформленні пенсій, оскільки стаж в зоні АТО йде місяць за три. Перелік документів зазначений у Постанові Уряду від 20 серпня 2014 р. № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій».
Крім того, військовослужбовці протягом 5 днів повинні стати на облік у військовому комісаріаті. Фінансові розрахунки з військовими проводяться в день звільнення в запас. У разі поранення в зоні АТО, військовий повинен забрати з собою документи з медичних пунктів. Надалі він буде їх використовувати при можливих оформленнях інвалідності або проходженні медично-санітарної комісії.
При демобілізації також видається службова характеристика для подальшого працевлаштування.
Військові можуть взяти у фінансовій частині довідку про заробітну плату, яку зможуть надати в центрі зайнятості та на підставі якої будуть отримувати допомогу.

Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Зоя ФЕДИК

peredplata