Новий порядок відкликання держслужбовця з відпустки

Кабінет міністрів України затвердив порядок відкликання державного службовця з щорічної відпустки, який передбачений законом \”Про державну службу\”. Про це свідчитьпостанова №230 від 25 березня 2016 року.
\”Затверджений Порядок встановить процедуру відкликання держслужбовців із щорічної основної та додаткової відпустки та визначить особливості такого відкликання в залежності від категорії посади.
Зокрема, документ визначає, що до щорічних відпусток, з яких може бути відкликано держслужбовця, належать основна оплачувана відпустка та додаткова оплачувана відпустка.
Зазначається, що підставою для відкликання держслужбовця із щорічної відпустки є необхідність виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання такого завдання іншою уповноваженою на це особою.
Стосовно прийнятого рішення про відкликання та необхідності виконання невідкладного завдання служба управління персоналом державного органу повідомляє державному службовцю з використанням засобів телефонного та електронного (за наявності) зв’язку, а також поштового зв’язку не пізніше ніж за п’ять календарних днів до такого відкликання.
У разі необхідності виконання особливо важливих завдань для відвернення стихійного лиха, захисту та/або збереження життя і здоров’я громадян, забезпечення захисту та/або відновлення прав чи інтересів людини або громадянина стосовно прийнятого рішення про відкликання служба управління персоналом державного органу повідомляє державному службовцю з використанням засобів телефонного та електронного (за наявності) зв’язку не пізніше ніж за два календарні дні до такого відкликання.
У разі неможливості прибути на роботу у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, складною транспортною обстановкою чи за наявності інших обставин, що ускладнюють прибуття на роботу, держслужбовець повідомляє про виникнення таких обставин з використанням засобів телефонного або електронного (за наявності) зв’язку особу, яка прийняла рішення про відкликання, або службу управління персоналом державного органу чи безпосереднього керівника.
Крім того, уряд прийняв постанову №231 \”Про затвердження Порядку відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв\’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпусток\”, який належить до пакету першочергових нормативно-правових актів, передбачених Законом України \”Про державну службу\”.
\”Затверджений Порядок відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв\’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпусток визначає механізм, межі та умови відшкодування таких витрат, пов\’язаних із передчасним поверненням державного службовця на роботу. Передбачено, що набрання чинності цією постановою відбудеться 01 травня 2016 року, одночасно із Законом України \”Про державну службу\”, – зазначається в повідомленні.
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata